Witte lasagne met prei en verse Italiaanse kruiden

door | 7 dec 2018 | avondeten, hoofdgerecht, Italiaans, kaas, oven, ovenschotel, pasta, recept, saus, vegetarisch

Lasagne doet het altijd goed, hier in huis. Of het nou rode is, of witte. En mét of zonder vlees. Dit is onze favoriete vegetarische én witte versie! 
Het is wel belangrijk om de prei goed te wassen. Ik heb dit gerecht ooit eens gemaakt toen er een vriendin kwam eten, maar toen had ik de prei niet goed genoeg gewassen. En toen knarste het nogal tussen onze tanden. Zonde! Dat wassen van de prei, dat kun je natuurlijk in een vergiet doen. Maar ik vind het zelf veel makkelijker om de prei vanaf de open kant in te snijden (tot bijna bij het kontje) en onder een stromende kraan houden. Duw met je vingers de lagen iets uit elkaar en als er zand tussen zit, dan spoelt dat er zó uit.

Ingrediënten
4 preien
2 courgettes
1 pakje verse lasagnebladen
3 eetlepels bloem
50 gram boter
4 tenen knoflook
olijfolie
2 bouillontabletten
verse Italiaanse kruiden (tijm, salie, rozemarijn, oregano)
125 ml kookroom
100 gram parmezaanse kaas
1 bolletje mozzarella

Bereiding
Verwarm de oven voor op 175 graden.

Kook een liter water in de waterkoker en maak daarvan bouillon met de twee bouillontabletten.
Snij de courgettes in dunne plakken. Was de prei en snij in halve ringen.

Rits de blaadjes van de tijm, de naaldjes van de rozemarijn en hak alle kruiden fijn.
Verhit de roomboter in een wok en fruit daarin de knoflook kort aan. Voeg de bloem toe en bak 1 minuutje mee. Giet dan ongeveer een kwart van de bouillon in de pan en roer goed met een garde tot een gladde saus ontstaat. Giet er nog een kwart van de bouillon bij en roer weer goed door. Herhaal dat met nóg een kwart van de bouillon. Hou de rest van de bouillon apart, die gebruik je alleen als je saus te dik is.
Breng de saus aan de kook.
Voeg dan de prei en de verse kruiden toe. Laat een minuut of vijf doorkoken en voeg dan de kookroom en de parmezaanse kaas toe.

Vet een ovenschaal in met een scheutje olijfolie. Schep een dun laagje saus in de ovenschaal en leg daar een laag lasagnebladen op. Leg daar, dakpansgewijs een laag courgette plakjes op en giet daar weer een laagje saus overheen. Herhaal dit tot je saus bijna op is. De laatste laag moet een laagje saus zijn. Pluk de mozzarella uit elkaar en verdeel de plukjes over de ovenschaal.

Bak de lasagne in een klein half uurtje in de voorverwarmde oven tot de bovenkant licht begint te kleuren. Laat de lasagne even een minuut of vijf rusten en iets afkoelen.

Verdeel de lasagne in stukken en schep op borden.

Eet smakelijk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *