Gisteren kocht ik bij de viskar ook een stukje gestoomde makreelfilet. Edwin, mijn man, houdt heel erg van makreel. Ik vind het ook wel lekker, maar ik heb er wel een beetje een hekel aan als mijn handen heel lang naar makreel blijven ruiken… Maar dan is zo’n stukje filet ideaal, dat kan ik verder verwerken, zonder dat het aan mijn handen komt…
Makreel en appel is echt een zálige combi. Ik maak deze salade (in diverse varianten) dan ook regelmatig. Als basis neem ik eigenlijk altijd makreel, appel, creme fraiche en zout en peper. Prak dat een beetje door en ’t is heerlijk op een toastje. Vandaag heb ik er een lunchsalade van gemaakt, met een paar augurkenplakjes, een paar lente-uitjes en rucola en kerstomaatjes.

Ingrediënten
1 stukje makreel (gestoomd of gerookt)
1/2 appel
1/2 bekertje creme fraiche
een handje rucola
een stuk of tien cherry tomaatjes
1 augurk
zout en peper

Bereiding
Snij de appel, met schil en al, in plakken en daarna in dunne reepjes. Snij ook de augurk in reepjes. Snij de lente-uitjes in ringetjes.
Meng de appel, augurk en ui-ringetjes door de creme fraiche en roer er een snuf zout en peper door.
Pluk de makreel met twee vorken iets uit elkaar (kan natuurlijk ook met je vingers).
Snij de kerstomaatjes allemaal één keer doormidden.
Leg de rucola op een bord en schep daar de makreelsalade op. Leg de kerstomaatjes erom heen.

Eet smakelijk!

Dit recept is geïnspireerd op “Salade met Granny Smith en makreel” van 24Kitchen.