OK! Vergeet asperges met ham en ei! Met feta en chorizo is oneindig veel lekkerder! Gisteren aten we asperges met chorizo en feta. Dat recept van anniepannie_nl had ik op Instagram voorbij zien komen.
Als we asperges eten, dan bewaar ik het kookvocht altijd omdat je er nog van die lekkere soep van kunt maken. Ook als je geen asperges apart houdt om door de soep te doen. En laat ik nou ook nog een stukje feta én een stukje chorizo over hebben… Nou, één en één is twee, natuurlijk! Ik heb de soep lekker dik gemaakt, want dat vind manlief het lekkerste. En een voordeel is dat de garnering dan niet meteen naar de bodem zakt.
Misschien denken jullie nu: “Alwéér iets met asperges? Dat had ze gisteren en eergisteren toch ook al?” Ja, inderdaad! En vandaag nóg een keer… 🙂 Het is nu eenmaal ’t seizoen en ik vind asperges zóóó lekker. En die combi van asperges met feta en chorizo is gewoon De Bom! Om ’t in de woorden van anniepannie te zeggen.
Het is echt geen straf om dat de dag erna nog een keer te eten.

Ingrediënten
1 liter kookvocht van asperges
50 gram boter
50 gram bloem
100 gram feta
50 gram chorizo
een paar takjes peterselie
2 bouillontabletten
2 opgehoopte eetlepels maizena – optioneel

Bereiding
Maak een roux: smelt in een braadpan de boter. Strooi de bloem erover en roer deze door de boter. Voeg dan al roerend met een garde, beetje bij beetje (ongeveer een soeplepel per keer) het kookvocht van de asperges erbij tot je een gebonden soep krijgt. Voeg de bouillonblokjes toe en breng, onder regelmatig roeren, aan de kook.
Snij in de tussentijd de chorizo in stukjes en bak die in een droge koekenpan tot ze knapperig zijn. Laat de chorizostukjes even uitdruipen op een keukenpapiertje. Verkruimel de feta. Hak de peterselie fijn.

Als je de soep niet alleen gebonden, maar ook wat dikker wilt hebben (“Zoals uit een pakje”) doe dan 2 eetlepels maizena in een kopje met een beetje koud water. Roer goed door tot de maizena is opgelost. Giet het maizenapapje, al roeren, door de hete soep. Je zult merken dat de soep direct dikker wordt.
Schep de soep op een bord en garneer met verkruimelde feta, stukjes uitgebakken chorizo en peterselie.

Eet smakelijk!