Kofta

door | 3 jun 2019 | avondeten, grieks, hoofdgerecht, recept, rijst, rund, saus, vlees

Even een recept uit de oude doos, vandaag… Deze kofta had ik al eerder gekookt en er foto’s van gemaakt, maar tot nu toe geen tijd gehad om ‘m op mijn blog te zetten. Dit is ook weer een recept van Koken met Karin.
En écht een aanrader!

Ingrediënten
500 gram rundergehakt
2 uien
2 courgettes
1 blik tomatenblokjes
1 ei
1 schaaltje paneermeel
1 bosje platte peterselie
2 eetlepels komijn
2 eetlepels oregano
1 theelepel kaneel
2 eetlepels bloem
2 tenen knoflook
1/2 theelepel siciliaanse kruidenmix (chilivlokken)
zout & peper
olijfolie
rijst

Bereiding
Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking.
Pel en snipper één van de uien. Hak de peterselie fijn. Doe het gehakt in een mengkom. Splits het ei en doe het eigeel bij het gehakt in de kom (het eiwit heb je verder niet meer nodig). Doe de paneermeel, de gesnipperde ui, de helft van de peterselie, 1 eetlepel komijn, 1 eetlepel oregano, 1/2 theelepel kaneel, en flink wat zout en peper bij het gehakt en kneed goed door tot je een stevig gehaktmengsel hebt.

Pluk stukjes van het gehakt af en draai er mooie, ongeveer even grote, balletjes van. Ik had zo’n 18 balletjes uit het pond gehakt. Doe de bloem in een schaaltje en rol de balletjes er even doorheen.


Verhit een scheut olijfolie in een wok- of braadpan en bak daarin de balletjes rondom bruin.
Pel intussen de andere ui en snij in kleine stukjes. Schep de balletjes uit de pan en leg ze even apart op een bord. Fruit de ui-stukjes aan in de pan (en het vet) waar je net de balletjes hebt uitgeschept. Pers de knoflook boven de pan uit en strooi de rest van de komijnpoeder en de siciliaanse kruidenmix erbij. Roer even goed door en laat even zachtjes aanfruiten.


Snij intussen de courgettes in plakken en vervolgens in stukjes. Bak de courgettestukjes mee met de ui.

Doe de tomatenblokjes erbij in de pan, samen met de rest van de gehakte peterselie, oregano en kaneel. Roer goed door en breng op smaak met zout en peper.

Breng de saus aan de kook en leg dan voorzichtig de balletjes in de saus. Zet het vuur laag en laat de balletjes met de deksel op de pan in ongeveer 20 minuten gaar sudderen. Draai de balletjes af en toe om.
Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking.

Schep wat rijst op een bord en schep daar wat van de gehaktballetjes en de tomaten-courgettesaus over.
Eet smakelijk!

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *