Een heerljik soep-recept op mijn vrije woensdag! Ik heb nét een verandering in parttime percentage aangevraagd op mijn werk: van 40 uur per week naar 32 uur per week. Het afgelopen half jaar werkte ik al vier dagen per week door vrije dagen op te nemen die ik over had. Maar die beginnen nu een beetje op te raken en ik zie het niet zitten om terug naar 5 dagen te gaan, dus heb ik een structurele vrije dag aangevraagd. Gelukkig heeft manlief zicht op een parttime baan, zodat we er financieel niet al te hard op achteruit gaan.
Want íets zuiniger aan is ok, maar ik wil wel nog lekker kunnen blijven koken, natuurlijk.
Vandaag een witlofsoep met mais. Het idee heb ik van Okoko-recepten.
We vonden ‘m heerlijk! Lekker gebonden en een kléin beetje zoet door de mais. Lekker, hoor!!!

Ingrediënten
3 stronken witlof
2 uien
1 blik maiskorrels
2 bouillontabletten (groentebouillon)
1 theelepel tijm
200 ml kookroom
olijfolie

Bereiding
Pel en snipper de uien. Verhit de een scheut olie in een braadpan en fruit daarin de ui. Snij de stronk van de witlof, verwijder (indien nodig) de buitenste bladen van de witlof en snij de witlof in reepjes.
Als de uit glazig is, voeg dan de witlof en de tijm toe en roerbak even lekker door.


Voeg een liter water toe en de bouillontabletten toe. Hou een paar eetlepels mais opzij en voeg de rest van de mais aan de soep toe. Breng aan de kook en kook even goed door.


Haal de pan van het vuur en pureer de soep met de staafmixer. De (eiwitten uit de) soep gaat flink schuimen. Geeft niks! Als de soep mooi egaal is, voeg dan de kookroom toe en zet de pan weer terug op het vuur. Breng de soep opnieuw aan de kook en je zult zien dat de schuim verdwijnt.

Schep de soep in een bord of soepkom. Garneer met een schepje mais.
Eet smakelijk!