Courgettesoep met kikkererwten en munt

door | 17 aug 2019 | kaas, lunch, recept, soep, vegetarisch

Een collega had donderdag een hele stapel courgettes meegenomen. Haar moeder had teveel courgettes. De courgetteplantjes waarvan ze hadden gedacht dat die dood waren gegaan, waren ’t tóch alsnog gaan doen. Maar toen hadden ze al nieuwe. En dus hebben ze nu véél te veel courgettes. En flinke ook. Ze had ze in de koffiehoek neergelegd en wie wilde mocht er een meenemen. Nou, dat wilde ik wel, natuurlijk!


Ik heb er deze heerlijke courgettesoep van gemaakt! Met munt. Het is een recept uit “Te Gast Bij Jamie”. Het geheim schijnt te zijn dat je ze heel lang moet laten pruttelen. Nou, ik weet niet of ’t dát was, of dat die citroen en munt zo’n geweldige combi zijn met de courgette, maar hij was in ieder geval zááálig!
In het oorspronkelijke recept roer je zure room en kaas door de soep heen. Maar omdat je ‘m dan niet opnieuw aan de kook kunt brengen, heb ik dat niet gedaan. Ik heb de kaas er pas op ’t bord over gedaan.

Ingrediënten
1 enorm grote courgette (of 3-4 gewoon formaat)
2 uien
1 citroen
1 blik kikkererwten
1 bakje munt
3 bouillontabletten (groentebouillon)
1 klontje boter (ongeveer 25 gram)
olijfolie
150 gram kaas
3 eetlepels griekse yoghurt (moest eigenlijk zure room zijn, maar dat had ik niet in huis…)

Bereiding
Verhit in een braadpan een scheut olijfolie met het klontje boter. Pel de ui en snij in dunne ringen. Fruit de ui even aan. Let op: zet het vuur niet te hoog. De ui moet glazig worden, maar niet aanbakken.
Was de courgette en snij in dunne plakjes. Doe de courgetteplakjes bij de ui in de pan.

Strooi er wat zout en peper over en rasp de schil van de citroen erbij. Hou een paar blaadjes munt apart voor garnering en doe de blaadjes van de munt bij de courgette in de pan. Roer goed door en laat op een laag pitje drie kwartier pruttelen.

Het gaat echt onwijs lekker ruiken! et er Lop dat de courgette en ui niet aanbranden, en roer af en toe door.
Rasp intussen de kaas.


Voeg na drie kwartier drie bouillontabletten en kokend water voor nét iets minder dan 3 bouillontabletten (bijvoorbeeld 1,3 liter) toe.
Giet de kikkererwten af en spoel ze even na onder de kraan. Voeg de kikkererwten toe aan de soep en breng de soep aan de kook.


Als de soep kookt, haal dan de pan van het vuur en pureer de soep met een staafmixer. Zet de pan nog even terug op de pit en breng heel even aan de kook zodat het schuim een beetje verdwijnt.


Schep de soep op een bord en schep een eetlepel yoghurt in het midden. Strooi daar een handje geraspte kaas over en leg er een blaadje munt op.
Eet smakelijk!

 

3 Reacties

  1. Desiree

    Heerlijke soep, bedankt! Vandaag voor de tweede keer gemaakt en het is zeker ‘een blijvertje’. De zout heb ik wel achterwege gelaten omdat er ook bouillon in gaat.

    Antwoord
    • Elleny

      Hai, wat leuk dat je deze soep zo lekker vindt én dat je dat laat weten! Altijd leuk om te horen 🙂
      Heb je ’t recept voor “Courgette en kikkererwtentaart van Nigella” ook al eens geprobeerd? Die is ook hartstikke lekker! Ik kan hier geen link naar dat recept in mijn reactie zetten (dat staat “uit”, want ik werd plat-gespammed door allerlei dubieuze websites die een link naar hun website in reacties willen plaatsen), maar als je met de zoekfunctie op “courgette” zoekt, dan komt ‘ie wel tevoorschijn.
      Groetjes,
      Elleny

      Antwoord
  2. elsje

    Zojuist deze soep gemaakt , en die is zo lekker dat ik er een grote pot van ga maken om te wecken , hebben we ook in de winter een lekker fris soepje

    Antwoord

Laat een reactie achter voor Desiree Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *