Orecchiette in tomatensaus met kikkererwten

door | 21 sep 2019 | avondeten, hoofdgerecht, Italiaans, pasta, recept, saus, vegan, vegetarisch

Wij gingen naar de Airborne dropping en herdenking op de Ginkelse heide, vandaag. We hadden al bedacht dat het waarschijnlijk niet zo goed met auto bereikbaar zou zijn, en dat we dus met de pendelbus vanaf station Ede-Wageningen zouden gaan. Eind van de ochtend hoorden we echter dat het grote chaos op het station was en dat mensen úren op een pendelbus stonden te wachten. “Als je nog niet onderweg bent: blijf thuis!” stond er zelfs. Gelukkig lukte het om heel last-minute nog een e-bike te huren! En dus zijn we op de fiets naar de Ginkelse heide gegaan. Het was een prachtig ritje. We zijn niet bij het monument geweest, maar konden het vanaf de andere kant van de heide ook goed zien. Héél indrukwekkend, al die parachutisten!


Na het eten, thuis, waren we net op tijd klaar om naar het concert van de Dag van het Hooilandplein te gaan, met de Harmonie Wageningen en het koor Volkooren. Het was weer hartstikke mooi!
Dit is een recept uit het Koken met Kanjers kookboekje van de Yotam Ottolenghi.

Ingrediënten
2 blikken kikkererwten
1 emmertje snoeptomaatjes (500 gram)
1 zak Orecchiette (400 gram)
1 bakje Kalamata olijven (met pit, 140 gram)
1 plant peterselie
1 citroen
3 bollen solo-knoflook (of 6 tenen knoflook)
1/2 blikje tomatenpuree
1 potje kappertjes (100 gram)
2 bouillontabletten
3 theelepels paprikapoeder
3 theelepels komijn
1 eetlepel karwijzaad
1 eetlepel fijne kristalsuiker
1 theelepel zout
2 bouillontabletten (groentebouillon)
olijfolie

Bereiding
Laat de kikkererwten uitlekken. Pel de knoflook en hak ze fijn.
Zet een braadpan (met een dikke bodem) op ’t vuur, giet er een flinke scheut olijfolie in en doe de kikkererwten en knoflook er in, samen met de paprikapoeder, komijn, tomatenpuree en 1 theelepel zout. Roer goed en bak op halfhoog vuur tot de kikkererwten een beetje knapperig zijn. Schep dan een soeplepel kikkererwten uit de pan en hou die apart.


Hak intussen de peterselie grof. Ontpit de olijven en scheur ze in grove stukken.
Meng in een mengkom de peterselie, rasp van de citroen, de kappertjes en de olijven.


Voeg het grootste deel van het peterselie-mengsel toe aan de kikkererwten in de braadpan. Was de snoeptomaatjes en doe die er bij in de pan, samen met de kristalsuiker en het karwijzaad en laat alles een paar minuten sudderen.

Kook een liter water in de waterkoker en los de bouillontabletten er in op. Voeg dan de orecchiette en de bouillon toe en breng het aan de kook. Zet het vuur halfhoog, leg de deksel op de pan en laat de pasta in 12 tot 14 minuten beetgaar worden.


Bak intussen de opzij gehouden gekruide kikkererwten nog even aan in een droge koekenpan. Schudt af en toe om en haal de pan van het vuur als de kikkererwten te donker dreigen te worden.


Schep wat orecchiette met kikkererwten op en schep daar wat peterselie-mengsel erover en garneer met de knapperige kikkererwten.

Eet smakelijk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *