Pompoenstoof uit de slowcooker, met kikkererwten en abrikozen

door | 23 sep 2019 | avondeten, hoofdgerecht, recept, rijst, slow-cooker, slowcooker, stoofschotel, vegan, vegetarisch

Heb je dat ook wel eens, dat je ’s ochtends al trek hebt in het eten van ’s avonds? Dat had ik vandaag. Voordat ik naar mijn werk ging had ik namelijk deze pompoen-stoofschotel in de slowcooker aan gezet…  En daar liep ik me dus al de hele dag op te verheugen… Zo’n slowcooker is echt ideaal! Je doet alles er ’s ochtends in, zet ‘m aan, gaat naar je werk. En als je ’s avonds thuiskomt, dan staat er lekker een stoofpottje op je te wachten. Meestal maakte ik er gerechten met stoofvlees in, maar dit keer heb ik een vegetarische stoofschotel gemaakt, met pompoen, kikkererwten en abrikozen.
Als je geen slowcooker hebt, dan kun je het ook gewoon een uurtje op een laag pitje laten pruttelen (tot de pompoen gaar is). Hou dan wel in de gaten dat het niet droogkookt: in een slowcooker druppelt het vocht terug via de deksel en dus droogt het gerecht niet uit, maar in een gewone pan moet je daar wél op letten. Je zou het ook in een römertopf kunnen maken, als je die nog hebt. Ik heb er jáááren nog een gehad en er regelmatig mee gekookt, totdat ik deze slowcooker kocht. Of je kunt het natuurlijk in een Tajine maken als je die hebt (én die nog op je gasstel kan…).
Alleen… het eindresultaat viel eigenlijk een beetje tegen. Op zich was de smáák goed, maar de groenten waren zó gaar dat er zat geen enkele “bite” meer aan zat. Dus een volgende keer dat ik dit maak, zou ik de kikkererwten er pas een half uurtje voor het opdienen door roeren, in plaats van de hele dag meesudderen. Of gewoon de hele stoofschotel véél korter, ofzo, dus pas opzetten als ik thuis kom.

Ingrediënten
1 flespompoen
1 blik kikkererwten
1 blik tomatenblokjes
2 uien
1 bol soloknoflook (of 2 tenen)
1 zoete aardappel
1 rode paprika
100 gram gedroogde abrikozen
1/2 bouillontablet (groentebouillon, minder zout)
1 theelepel gemalen komijn
1 theelepel gemalen koriander
1 theelepel kaneel
1 theelepel harissa
een paar takjes verse koriander – optioneel
rijst of couscous

Bereiding
Snij de pompoen in kwarten en schraap de pitten en zaadlijsten er uit met een lepel. Schil dan de schil eraf met een dunschiller en snij de pompoen in blokjes en doe ze in de schaal van de slowcooker. Schil de zoete aardappel en snij deze in blokjes. Was de paprika, snij de paprika doormidden en verwijder de zaadlijsten. Snij het vruchtvlees in blokjes en doe in de slowcooker. Pel de ui en snij in grove stukken en snij de knoflook in plakjes. Giet de kikkererwten af en doe ze in de slowcooker, met de tomatenblokjes. Knip de abrikozen in stukjes.

Strooi de kruiden erover, leg de halve bouillontablet erop, giet er anderhalve dl (150 ml) water bij en roer alles goed door.


Zet de slowcooker aan en ga naar je werk. Of iets anders doen, natuurlijk…

Na een paar uur zijn de groenten gaar! Breng -indien nodig- op smaak met zout en peper.

Kook er nog even wat rijst of couscous bij.

Strooi er eventueel nog wat korianderblaadjes over heen.
Eet smakelijk!

6 Reacties

  1. REINIER

    hOELANG DUURT HET VOORDAT HET GAAR IS EN OP WELKE STAND

    Antwoord
    • Elleny

      Hai Reinier, de pompoen en zoete aardappel moeten het langst van de groenten. Ik verwacht dat ze na anderhalf tot twee uur op stand “laag” wel gaar zijn. Het ligt een beetje aan hoe snel je slowcooker opwarmt. Ik zou gewoon even met een vork in een blokje pompoen prikken: als je er makkelijk in kunt prikken, dan is het gaar. De rest (ui, paprika, kikkererwten) is dan ook gaar.
      Alvast eet smakelijk!

      Antwoord
  2. Stephanie Emonts

    Jemig wat een lekkere pompoenstoof nu in de herfst. Dankjewel voor het delen!

    Antwoord
    • Elleny

      Hai Stephanie, wat leuk dat je een berichtje achterlaat! Het is inderdaad een heerlijke smaak-combi, deze stoof. Wel iets minder lang laten stoven dan ik heb gedaan, zodat de pompoen nog een beetje “bite” houdt. Als je ‘m ook gaat maken: alvast eet smakelijk!
      Groetjes, Elleny

      Antwoord
  3. Don van Gelder

    Je mist blikje tomatenblokjes in de ingredientenlijst (kan ik dus weer terug naar de winkel 😉 )

    Antwoord
    • Elleny

      O nee? Je hebt gelijk! Sorry!!! Ik zal het meteen aanpassen! Dank voor het doorgeven, dat scheelt anderen dan weer een keer extra naar de winkel.
      Groetjes, Elleny

      Antwoord

Laat een reactie achter voor Don van Gelder Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *