Ricottacake met blauwe bessen

door | 15 dec 2019 | cake, kaas, oven, recept, zoet

Vandaag hebben we Lone’s verjaardag gevierd: aanstaande dinsdag wordt ze namelijk 17! Ik heb deze cake met blauwe bessen gebakken, én -op verzoek van de jarige job- een chocoladetaart. Vandaag zet ik déze cake op mijn blog en komende dagen zal ik de chocoladetaart en het avondeten op mijn blog zetten. Het is teveel om er vandaag nog allemaal op te zetten, maar té lekker om niet te delen.
We vonden hem echt súper lekker! Lekker fris door de blauwe bessen en de citroenrasp en een héérlijk luchtige cake. De jarige job heeft ontbeten met deze cake…

Ik ga deze cake zéker vaker maken! Misschien ook met ander fruit, dat kan vast ook.
Bronvermelding: dit recept komt uit De Bakbijbel – Rutger bakt van A tot Z, van Rutger van den Broek.

Ingrediënten
250 gram ricotta
250 gram bloem
250 gram fijne kristalsuiker
125 gram boter (op kamertemperatuur)
3 eieren
1 zakje bakpoeder
een snufje zout
1/2 citroen
200 gram blauwe bessen
1 eetlepel bloem extra

Bereiding
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Bekleed een niet te grote bakvorm (20-25 cm) met bakpapier: zowel de bodem als de zijwand.
Doe de boter met de ricotta, suiker en een snufje zout in een kom. Rasp de schil van de halve citroen erboven en klop dit mengsel een paar minuten tot het een romige massa is. Voeg de eieren één voor één toe en klop steeds goed door.

Roer het bakpoeder door de bloem en spatel het dan door het ricottamengsel.

 

Hussel de blauwe bessen door de eetlepel bloem, zodat ze er héél licht bedekt zijn . Doe dan drie kwart van de blauwe bessen bij het beslag en spatel voorzichtig door.

Doe het beslag in de bakvorm en strijk een beetje glad. Verdeel de rest van de blauwe bessen erover. Knip, indien nodig, het opstaande bakpapier wat kleiner.

Zet de bakvorm in de voorverwarmde oven en bak de cake in 60-70 minuten goudbruin en gaar. Prik met een satéprikker in het midden van de cake om te checken of hij al gaar is: als de prikker er droog uit komt is de taart goed.

Laat de cake afkoelen en haal dan de springvorm los en verwijder voorzichtig het bakpapier.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Muffins met blauwe bessen

Heerlijk bananenbrood van Mireille

Upside-down bananentaart

Walnoten-karameltaart

Bananenmuffins met chocola

Appeltaart van oma Balder

Mango-yoghurttaart

Wittekoolstamppot met blauwe bessen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *