Kerstsalade met mozzarella, mandarijn en prosciutto

door | 24 dec 2019 | avondeten, kaas, recept, salade, varken, vlees, voorgerecht

Deze salade maakte ik gisteren als voorgerechtje, voor een etentje met vrienden. Het recept-idee komt uit “KOOK met Jamie”. Hierna hadden we ook nog strudel met geroosterde paprika’s, risotto met paddestoelen, en vegan chocolade mousse.

Ingrediënten (voor 6 personen)
3 bollen mozzarella
1 krop lollo rosso sla
2 handenvol rucola
4 mandarijntjes
3-6 plakjes prosciutto
een paar takjes munt
een stukje parmezaanse kaas
1/2 citroen
olijfolie
peper en zout

Bereiding
Eerst maken we de dressing voor de salade. Pers het sap uit de (halve) citroen. Doe twee eetlepels van het citroensap, samen met 10 eetlepels olijfolie met wat zout en peper in een kom en meng met de staafmixer tot een emulsie. Proef even en voeg indien nodig nog wat zout, peper of citroensap toe.
Trek de bollen mozzarella in grove stukken uit elkaar. Verdeel de mozzarella over 6 bordjes. Strooi er wat peper en zout over en rasp er wat citroenschil over.
Trek 6 mooi, flinke sla-bladen van de krop en spoel die af in ruim water. Droog de slabladen zo goed mogelijk, het liefst met behulp van een sla-centrifuge. Scheur daarna de sla in grove stukken. Doe de sla samen met de rucola en de blaadjes van de munt in een slakom en giet ongeveer de helft van de dressing erover. Hussel even goed door. Leg op elk bordje een handje sla.
Pel de mandarijntjes en breek ze door de helft. Snij in plakjes van ongeveer een halve cm dik en verdeel de mandarijn-plakjes over de sla.
Snij de plakken prosciutto doormidden en rol losjes op, zodat er een soort “roosje” ontstaat. Leg op elk bordje tussen de mandarijnpartjes een prosciutto-roosje. Rasp er wat parmezaanse kaas over. Sprenkel tot slot een paar druppels balsamico-azijn over de salade.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Salade met vijgen, Munster kaas en geroosterde hazelnoten

Andijviesalade met champignons, mandarijn en pijnboompitten

Salade met geitenkaas, hazelnoten en perzik

Salade met blauwe bessen, pistachenoten en Port Salut

Witlofsalade met waanzinnige dressing (van Jamie)

Salade met mozzarella en nectarine

Spinaziesalade met aardbeien, feta en pijnboompitten

Witlof-salade met peer, blauwe kaas en walnoten

Salade met gedroogde pruimen, feta en hazelnoten

 

 

 

 

 

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *