Vandaag, tweede Kerstdag, eigenlijk druk bezig met het toetje voor een etentje bij vrienden, vanavond. Maar nu de meringues in de oven staan, heb ik wel even tijd om een berichtje op mijn blog te zetten. Gisteren vierden we eerste Kerstdag bij mijn moeder. Mijn broers waren er ook, en mijn schoonzus en nichtje. Ik was er natuurlijk met Edwin, Lone en Free. En dit jaar waren er ook twee tantes. Eigenlijk zijn het geen echte tantjes, want het zijn geen zussen van mijn vader of moeder, maar goede vriendinnen van mijn moeder. Maar ik ken ze al van jongs af aan en ze voelen wel gewoon als familie!
Gelukkig woont mijn moeder in een lekker ruim appartement, dus dit paste prima met z’n elven. We hebben gezellig ge-kaart (één-en-dertigen) en een Kerst-cadeautjes-dobbelspel gedaan. Ik had hapjes voor ’s middags meegenomen: komkommer met geitenkaas, walnoot en honing, bladerdeeghapjes met camembert en cranberry compote, kaas-pesto-bladerdeeg hapjes en déze mini-pokébowls. Ik had gedacht dat de kinderen alleen de kaas-pesto-hapjes lekker zouden vinden, maar daar vergiste ik me in, want Free en mijn nichtje hebben ook van de mini-pokébowls gesmuld!

Ingrediënten
100 gram sushi-rijst
1 bakje gerookte zalmsnippers (150 gram)
1 eetrijpe avocado
1/2 citroen
2 lente-uitjes
1 eetlepel sesamzaadjes
1 bakje snack sojaboontjes
1 eetlepel “Crunchy Seaweed Flakes & Sesame seeds”
18 cupcake-vormpjes van karton of 18 kleine schaaltjes

Bereiding
Kook de sushi-rijst volgens de aanwijzing op de verpakking. Laat afkoelen.
Maak de avocado schoon: snij de avocado doormidden. Draai de twee helften van elkaar en snij beide helften nog een keer doormidden. Je kunt nu de pit heel makkelijk verwijderen en de schil heel makkelijk van het vruchtvlees trekken. Snij het vruchtvlees in kleine blokjes. Pers het sap uit de halve citroen en sprenkel dat over de blokjes avocado.
Doe in elk bekertje (of schaaltje) een halve theelepel sesamzaadjes. Leg daarop ongeveer een eetlepel sushi-rijst. Maak je vingers nat en druk de sushi-rijst aan tot een egaal laagje. Verdeel de avocado-blokjes over de bakjes (ongeveer een halve eetlepel per bakje) en verdeel daarna de zalmsnippers over de bakjes. Schep in elk bakje een halve eetlepel sojaboontjes. Snij de lente-uitjes in schuine plakjes en leg in elk bakje twee lente-ui-ringetjes. Maak de bakjes af door er wat krokant zeewier over te strooien. Als je die zeewier niet hebt of kunt vinden, dan kun je er ook gewoon nog wat sesamzaadjes over strooien.

Eet smakelijk

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Broodje zalm met roerei

Aardappel-courgette-rösti met zalm en creme fraiche

Pokébowl met avocado, zalm en omeletblokjes

Asperge-zalmtaart

Mini tomatentaartjes

De Gelaarsde Kat kruidendip

Guacamole