Ananastaartje met kokosslagroom

door | 23 feb 2020 | oven, recept, taart, tussendoortje, zoet

Vanmiddag heb ik dit ananastaartje gemaakt. Het is een recept dat in mijn recepten-knipsel-verzamelmap zat: uit een “Boodschappen” uit 2012. De kokos-slagroom hoorde er eigenlijk niet bij, maar die heb ik verschillende keren op Pinterest voorbij zien komen en dat leek me een heerlijke combinatie met die ananas. Een beetje pina colada in taart-vorm, zeg maar…
Ik heb de springvorm bekleed met bakpapier, maar dat was niet echt zo’n succes. Doordat het beslag vrij nat was, werd het bakpapier een beetje zacht en was het vrij lastig om punten te snijden zonder het papier te scheuren. Dus moest ik elke punt checken of er niet een stukje bakpapier onder geplakt zat. Volgende keer misschien toch maar de oorspronkelijke instructie volgen en de springvorm invetten en bestuiven met bloem.

Ingrediënten
1 blik ananasstukjes
175 gram bitterkoekjes
3 eieren
100 gram witte basterdsuiker
50 gram pistachenoten
1 blik kokosmelk (die minstens 12 uur op zijn kop in de koelkast heeft gestaan)
2 eetlepels fijne kristalsuiker

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden. Hak de pistachenootjes in stukjes.
Verkruimel de bitterkoekjes. Dat klinkt eenvoudiger dan het is. Ik heb de koekjes in stukjes geknipt. Dat gaat nog vrij lastig, want het binnenste van de bitterkoekjes in nogal plakkerig en taai.
Klop de eiwitten in een vetvrije kom met een snufje zout en de basterdsuiker stijf.
Klop de eierdooiers met 1 eetlepel basterdsuiker tot het een schuimig, lichtgeel mengsel is.

Roer de bitterkoekjes-stukjes door het eigeelmengsel. Laat de ananasstukjes uitlekken en roer die dan ook door het eigeelmengsel. Spatel voorzichtig het opgeklopte eiwit erdoor.

Schep het beslag in een met bakpapier beklede springvorm. Strooi de pistachenootjes erover.

Bak het ananastaartje in 35 minuten goudbruin en gaar.
Verwijder de vorm en het bakpapier . Laat het taartje afkoelen en snij in punten.

Haal het blik kokosmelk uit de koelkast en draai het om. Maak het open. Giet het “water” af (dat kun je nog bijvoorbeeld in een smoothie of in soep gebruiken) en schep het vet uit het blik in een mengkom. Doe de fijne kristalsuiker erbij en klop met een mixer tot het stijf wordt, zoals slagroom.

Serveer een stukje van de ananastaart met een schepje kokos-slagroom erop.
Eet smakelijk!

Misschien vind je dit ook lekker?

Kokos-tapiocapudding met ananas

Pistache-meringuetaart met frambozen

Ananas-mango-banaancrumble

Toetje met mascarpone, abrikozen en bitterkoekjes

Fudge van witte chocolade met pistachenoten en cranberries

Chocolade-koffie risotto met pistache

Nigella’s mandarijnencake

Bladerdeegtaart met gekarameliseerde banaan

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *