Bloemkoolgratin, krokante krieltjes en rollade

door | 15 apr 2020 | aardappel, avondeten, hoofdgerecht, kaas, oven, recept, varken, vlees

Hoeraaaaaaaaaaaaa! Vandaag kregen we gewéldig nieuws: dochterlief is aangenomen op de numerus fixus opleiding waar ze graag naar toe wil: Forensisch onderzoek in Enschede! Op basis van de cijfers van haar schoolexamen is ze al geslaagd, dus wij hebben alvast de vlag uitgehangen!

Deze feestelijke maaltijd is niet vandaag. Dit is nog van tweede Paasdag. Het idee van de krieltjes is van Nigella: dat als je je aardappeltjes bestuift met semolina, dat ze dan héérlijk knapperig worden. Ik had geen semolina in huis, maar met een beetje bloem werkt het ook om ze lekker knapperig te krijgen. En het recept voor de bloemkoolgratin heb ik uit de Boodschappen.

Ingrediënten
1 varkensrollade (750 gram)
1 vega-burger
1 pak krieltjes (2 x 350 gram)
1 bloemkool
500 ml slagroom
1 bol knoflook
50 gram grana padano (geraspt)
50 gram boter
2 eetlepels bloem
olijfolie
peper, zout
nootmuskaat

Bereiding
Bloemkool-gratin
Verwarm de oven voor op 160 graden. Snij de solobol knoflook in kwarten. Wrijf met een kwart van de knoflook door de ovenschaal (de rest van de knoflook gebruik je niet in dit recept). Verwijder de bladeren en de stronk van de bloemkool en snij dan de bloemkool doormidden. Snij beide helften in plakken van ongeveer een centimeter. Leg de plakken en kruimels bloemkool in de ovenschaal.

Giet de room erover en bestrooi met zout en peper. Verdeel de geraspte kaas en rasp er wat nootmuskaat erover. Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet de schaal een in de voorverwarmde oven.

Haal de laatste tien minuten het alu-folie er af en zet de oven op 220 graden tot de kaas goudbruin is.

Rollade
Smelt de boter in een braadpan en giet er een scheutje olie bij. Als de boter heet is, bak dan de rollade rondom bruin.

Als de rollade bruin is, giet dan een kopje water in de pan (pas op: dat gaat meteen koken!) en zet het vuur op laag. Doe de deksel op de pan en laat de rollade in ongeveer 45 minuten gaar worden. Draai de rollade af en toe om.

Neem na drie kwartier de pan van het vuur en laat het vlees even rusten.

Knip dan het netje los en snij de rollade in plakken.
Verhit een scheutje olie in een kleine koekenpan en bak daarin de vega-burger gaar en bruin.

Krieltjes
Strooi de bloem over de krieltjes en hussel goed door, zodat alle krieltjes bedekt zijn. Verhit een scheut olie in een hapjespan. Wacht tot de olie goed heet is en schep dan de bebloemde krieltjes in de hapjespan (laat het restje bloem in de kom zitten). Bak de krieltjes tot ze lekker krokant en bruin zijn.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Gestoofde witte kool met een lekkerbekje

Rollade en spruiten met hazelnoot, cranberry en sinaasappel

Zalm met kruidenroomkaas in bladerdeeg

Krokante gestampte aardappelen uit de oven, kaasburger en spinazie

Runderrollade met hasselback aardappelen en gesmoorde witlof

Biefstuk a la Farah Diba

Bloemkool met saucijsjes en groentesaus

Rundervinken in bierstoof

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *