Kikkererwtencurry

door | 14 jul 2020 | avondeten, curry, hoofdgerecht, Indiaas, recept, rijst, vegan, vegetarisch

Van ’t weekend aten we (behalve de lamscurry) ook nog deze super lekkere, echte Indiase kikkererwtencurry. Ik maak wel vaker kikkererwten curry, maar ik moet bekennen dat ik meestal een pakje “Chana Dal Masala” uit de toko gebruik. Ik voeg dan wel maar een kwart toe van de hoeveelheid kruidenmix die op het pakje staat, anders is het veel te heet. Maar dit keer dus weer eens een keer “from scratch”.
De meeste ingrediënten ken je vast wel: die kun je wel in de supermarkt of bij de toko kopen. Het meest exotische is asafoetida (ook wel duivelsdrek of hing genoemd). Dat wordt gebruikt als middel tegen winderigheid door de peulvruchten. Het ziet er uit als maggi-poeder en het ruikt een beetje naar knoflookpoeder. Ik heb het zelf een keer gekocht bij een Ayurvedische kookworkshop. Mocht je het niet kunnen vinden in de toko, dan kun je het ook gewoon weglaten. Ik heb voor het gemak kikkererwten uit blik gebruikt. Je kunt natuurlijk ook gewoon gedroogde kikkererwten (250 gram) gebruiken. Dan moet je er alleen wel aan denken om ze de avond vantevoren in de week te zetten. Daar had ik niet aan gedacht, maar gelukkig heb ik altijd wel een voorraadje kikkererwten in blik in huis. Als je gedroogde kikkererwten gebruikt, kook ze dan na het weken ongeveer drie kwartier (in plaats van het kwartiertje dat ik hieronder in het recept heb staan).
Nog even de bronvermelding: dit recept komt uit het boekje “50 Curries uit India” van Camellia Panjabi.

Ingrediënten
1 blik kikkererwten
4 grote uien
een stukje gember
2 bollen soloknoflook (of 4 tenen)
2 tomaten
2 bruine kardemompeulen
8 kruidnagels
2 laurierblaadjes
15 peperkorrels
snufje asafoetida
1 theelepel kurkuma
1/2 theelepel garam masala
1 theelepel korianderpoeder
1 theelepel komijnzaad
1/2 theelepel zwarte peper
zout
olie
een paar takjes koriander voor garnering

Bereiding
Giet de kikkererwten af en doe ze met wat water in een pannetje. Doe de kardemompeulen, de kruidnagels, laurierblaadjes en peperkorrels in een theefilter en leg die tussen de kikkererwten. Pel 2 uien en snij die in stukjes. Doe de helft van de uienstukjes bij de kikkererwten en voeg de asafoetida toe. Breng aan de kook en laat ongeveer een kwartiertje zachtjes koken (langer kan ook geen kwijt). Voeg indien nodig extra water toe.
Verhit een scheut olie in een braadpan of wokpan en fruit daarin de andere helft van de uienstukjes aan tot de uit glazig wordt.

Snij de knolook in kleine stukjes. Schil de gember en snij in kleine stukjes. Pel de andere twee uien en maal die samen met de knoflook en gember, met behulp van een keukenmachine zeer fijn. Als de ui in de wokpan glazig is, voeg dan het fijngemalen ui-mengsel toe en roerbak een paar minuten.

Voeg de kurkuma, garam masala, korianderpoeder, komijnzaad en zwarte peper toe en bak even mee mee, zodat de smaken goed naar boven komen.

Was de tomaten en pureer ze ook in de keukenmachine. Voeg de gepureerde tomaten toe aan de pan. Roer goed door.

Schep vervolgens met een schuimspaan de kikkererwten en ui uit het andere pannetje in de wokpan. Het theefilter met de specerijen kun je wegdoen, die hebben hun smaak afgegeven.

Schep er een soeplepel van het kookvocht bij en roer goed door zodat het een smeuiig mengsel wordt. Laat nog even zachtjes pruttelen. Proef de curry even en breng op smaak met wat zout.

Schep wat rijst op een bord en schep er royaal van de kikkererwten-curry over. Strooi er wat verse korianderblaadjes over.

Ik heb er lekker een raita bij gemaakt, van yoghurt, geraspte (en uitgelekte) komkommer, verse koriander en wat komijnpoeder, zout en peper.

Eet smakelijk!

Linzencurry

“The Stew”

Tikka masala met pompoen en kikkererwten

Pompoen kikkererwten curry

Pompoenstoof uit de slowcooker, met kikkererwten en abrikozen

Orecchiette in tomatensaus met kikkererwten

Courgette en kikkererwtentaart van Nigella

Bieten-kikkererwtencurry van de bakplaat

Auberginesoep met bruine bonen, kikkererwten en linzen (Sjorba Badindjan)

Kruidige uiensoep met kikkererwten

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *