Ik ging speciaal op zoek naar een recept met chorizo, want daar had ik opeens zo’n trek in. Ik was eerst van plan om gewoon maar iets in elkaar te improviseren, met bonen, paprika en chorizo, ofzo. Maar toen kwam ik dit recept van Nigella tegen, met chorizo! Het is niet echt een culinair hoogstandje, natuurlijk, maar wel lekker en perféct om mijn chorizo-trek mee te stillen. De bulgur met kaneel en laurier en vermicelli was er verrassend lekker bij. En de abrikozen zijn een heerlijke zoete tegenhanger voor de sterke chorizo. Edwin vond de kikkererwten niet zo. Die is ‘ie een beetje zat, geloof ik. Misschien dat ik een volgende keer bonen in plaats van kikkererwten kan doen, ofzo.

Ingrediënten voor 3 personen
25 gram letter-vermicelli
275 gram bulgur
1 theelepel kaneel
2 laurierblaadjes
200 gram chorizo
50 ml (troebele) appelsap
75 gram gedroogde abrikozen
1 blik kikkererwten (400 gram)
1 blik cherrytomaten (400 gram)
zout, peper
olijfolie

Bereiding
Verhit een scheutje olie in een pan met dikke bodem en bak daarin de letter-vermicelli aan tot het bruin wordt.

Doe de bulgur erbij in de pan en bak die ook even kort aan. Doe de kaneel, 2 theelepels zout en de laurierblaadjes erbij in de pan en voeg 550 ml (twee keer zoveel als de bulgur) water toe. Roer goed door en breng aan de kook. Doe de deksel op de pan en laat op een laag pitje staan tot al het water is opgenomen. Verwijder dan de laurierblaadjes.

Snij de chorizo-worst in plakjes en snij die doormidden. Bak de chorizo uit in een droge braadpan.

Blus af met de appelsap. Knip of snij de abrikozen in stukjes en voeg die aan de pan met chorizo toe, samen met de uitgelekte kikkererwten en de cherrytomaten uit blik.

Roer goed door en voeg nog ongeveer 100 ml water toe. Laat op een zacht pitje ongeveer een kwartiertje doorpruttelen. Breng indien nodig op smaak met zout en peper.
Schep een flinke schep bulgur op en daarover het chorizo-kikkererwten mengsel.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Asperges met chorizo en feta

Zelfgemaakte chorizo-paprika bitterballen

Kikkererwtencurry

Auberginesoep met bruine bonen, linzen en kikkererwten (Sjorba Badindjan)

Pompoenstoof uit de slowcooker, met kikkererwten en abrikozen

Orecchiette in tomatensaus met kikkererwten