Broodje Bánh Mi

door | 18 nov 2020 | avondeten, brood, hoofdgerecht, kip, lunch, Oosters, recept, vlees

Ken je dat? Zo’n dag dat je heel veel had willen doen, maar dat er helemaal niks van komt? Nou, zo’n dag had ik zo’n beetje, vandaag. Ik was eigenlijk van plan om mijn blogje ’s middags al te schrijven, maar voor ik er erg in had was de dag al weer om… Maar ik heb wél een lekker lange middagdut gedaan. En daarna Free nog geholpen met zijn natuurkunde. En ik ga écht-écht-écht de was nog even ophangen voor ik naar bed ga.
Deze verrukkelijke broodjes Bánh mi met kip aten we gisteren. Súper lekker en helemaal niet moeilijk om te maken. Alleen even oppassen met het raspen van de worteltjes. Eén van de worteltjes schoot weg, waardoor ik in de knokkel mijn duim raspte. Niet heel ernstig, hoor: hij zit er nog aan.
Nog even de bronvermelding: het recept heb ik uit het kookboekje “Aziatisch – 100 recepten”.

Ingrediënten (voor 3 personen)
6 afbak pistoletjes
300 gram kipfilet
1 zakje ijsbergsla (100 gram)
5 wortelen
1 rode ui
2 eetlepels rietsuiker
1 eetlepel oestersaus
50 ml rijstazijn
3 eetlepels fijne kristalsuiker
1 theelepel vissaus
1 theelepel sesamolie
2 rode pepers
1 bosje koriander
1 bosje munt
mayonnaise
olie

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Bak de broodjes af in 8-10 minuten.
Roer in een mengkom de rietsuiker, oestersaus, 1 eetlepel olie en 10 ml rijstazijn tot een marinade. Snij de kipfilets in reepjes. Marineer de kipreepjes minstens een kwartier in de marinade.

Was de worteltjes en rasp ze op een blokrasp. Roer de fijne kristalsuiker door de overige 40 ml rijstazijn en de vissaus. Laat ongeveer 10 minuten staan, zodat de smaak goed in kan trekken.
Verhit een scheutje olie in een wokpan met de theelepel sesamolie. Bak op hoog vuur, als de olie heet is, de kipreepjes goudbruin en gaar.
Pel de rode ui en snij in dunne ringen. Snij de rode pepers in ringetjes. Verwijder als je (net als ik) niet van heel pittig houdt de zaadjes van de peper: snij de steelaanzet eraf en rol de peper even tussen je vingers heen en weer. De zaadjes gaan dan los zitten en dan kun je de meeste er zo uitkloppen.

Snij de broodjes open. Besmeer de onderste helft met mayonnaise. Leg er een handje ijsbergsla op en leg daar wat gebakken kipreepjes op. Schep op de andere helft van het broodje wat zoetzure wortel (laat wel eerst een beetje het overtollige vocht uitlekken). Scheur wat blaadjes van de munt en koriander en verdeel die over het broodje. Leg er wat rode uienringen en peperringetjes op.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Broodje gezond

Broodje brie met rucola melange, viervruchten confiture en komkommer

Stokbroodje scamorza en prosciutto

Pulled Jackfruit-kerriesalade

Freddie Mercury’s kip-kerrie salade

Ciabatta met tonijn en Danish blue

Pulled turkey rendang

Wraps met gerookte kip, mango en munt-limoen dressing

Tuna melt sandwich

Hamburger met Welsh Rarebit

Burger met asperges, brie en ei

Gyros (van kip én vegetarische)

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *