Gembergehaktballetjes en ananas in zoetzure saus

door | 19 nov 2020 | avondeten, hoofdgerecht, Oosters, recept, rijst, rund, saus, varken, vlees

Deze gehaktballetjes in zoetzure saus aten we gisteravond. Achteraf gezien waren 6 paprika’s wel wat ruim voor ons drieën. De gehaktballetjes gingen met gemak op, maar ik had wel nog een flinke portie paprika in zoetzure saus over. Vier paprika’s zou eigenlijk ook wel genoeg geweest zijn, denk ik.
We aten wel vrij laat, gisteren. Ik had eerlijk gezegd niet zoveel fut om te koken. Als ik dan eenmaal bezig ben, dan krijg ik de smaak wel weer te pakken, hoor, maar het duurde even voordat ik genoeg moed verzameld had om te beginnen. Daarbij was het relatief bewerkelijk eten (gehakt kneden en balletjes rollen is natuurlijk íets meer werk dan alleen kipstukjes in een pan doen) en tussendoor was ik Free aan het helpen met leren voor een Natuurkunde toets. Mijn middelbare school-kennis over ampère, volt en watt en over serie- en parallel-schakelen is weer helemaal opgefrist… Maar het eten was dus wel een beetje laat klaar.  Ik was wél erg tevreden over het eindresultaat! Die gember in de gehaktballetjes is echt een enorme aanrader!

Ingrediënten
3 ons gehakt (half-om-half)
3 beschuiten
1 ei
6 paprika’s (gele en rode)
1 grote ui
1 blik ananas op siroop
3 eetlepels ketjap manis
1 blikje tomatenpuree
1 eetlepel rijstwijnazijn
3 bolletjes stemgember
2 eetlepels maizena
zout en peper
olie
rijst

Bereiding
Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking. Pel de ui en snij die in parten. Was de paprika’s, snij doormidden en verwijder de zaadlijsten. Snij de paprika’s in reepjes. Giet het sap van de ananas in een glas en snij de ananas-ringen in stukjes. Snij de gemberbolletjes fijn.

Doe het gehakt in een mengkom. Verkruimel de beschuiten erboven. Voeg het ei, 1 eetlepel ketjap en 1 fijngesneden bolletje stemgember toe. Strooi er wat zout en peper over en kneed goed door.
Als alles goed gemengd is, rol er dan kleine balletjes van. Verhit een scheutje olie (een paar eetlepels) in een wokpan en bak daarin de gehaktballetjes rondom bruin.

Voeg de ui en de paprika-stukken toe en roerbak die even mee. Blus af met het ananassap en voeg de rest van de ketjap, tomatenpuree, de rest van de gember en de azijn toe.

Breng aan de kook en laat op een laag pitje ongeveer een kwartier pruttelen tot de gehaktballetjes gaar zijn.

Doe de stukjes ananas erbij en breng weer even aan de kook. Proef de saus en breng indien nodig op smaak met zout of peper. Roer de maizena in een kopje koud water tot je een glad sausje hebt en giet het dan in de pan. Roer goed door en neem dan meteen de pan van het vuur.

Schep op een bord eerst wat rijst en daaroverheen een paar scheppen gehaktballetjes in zoetzure saus.
Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Groenten in zoetzure saus met tofoe

Zoetzure kip met ananas en waterkastanje

Vegetarische kipstuckjes met paksoi en mango in sweet chilisaus

Tilapia met sperziebonen en mango in gembersaus

Kip met mango

Babi Pangang

Kip van Carlo (van mam)

Biefstuk a la Farah Diba

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *