Kerrie-kokossaus met varkenshaas en ananas

door | 20 dec 2020 | avondeten, curry, hoofdgerecht, recept, rijst, salade, saus, varken, vlees

Had ik eigenlijk al verteld dat ik vakantie heb? Nog niet he? Nou, ik heb dus vakantie! Sinds gisteren. Drie hele weken kerstvakantie! Heerlijk! Gisteren en vanmorgen heb ik al heerlijk uitgeslapen. Gisteren hadden we een lekkere luie dag. Vandaag wel iets meer gedaan: een paar wassen gedaan en opgevouwen. En de bollen die ik voor Sinterklaas had gekregen geplant. Vanavond aten we deze heerlijk kokos-curry. Het recept komt van de AH site: Basmatirijst met varkenshaas in kokossaus. Voor Lone heb ik een portie gemaakt met vegetarische gegrilde stukjes in plaats van varkenshaas. Een goed alternatief voor de varkenshaas. Omdat ik alleen rauwkost een beetje weinig groenten vond, heb ik er Thaise roerbakgroenten bij gemaakt. Met een beetje chilisaus. Het viel goed in de smaak, hier. Iedereen heeft met smaak zijn bordje leeggegeten. Die rauwkostsalade was trouwens ook súper lekker! Het frisse en knapperige van de komkommer en de radijsmix (rauwkost van radijs, witte kool, bleekselderij, prei en rode ui) met het pittige van de chilisaus en het frisse van de munt. Heerlijk!

Ingrediënten
Basmatirijst voor 4 personen (ongeveer 2 kopjes)
een pond varkenshaas
500 gram verse ananasstukjes
1 blik kokosmelk (400 ml)
1 eetlepel kerriepoeder
1 komkommer
een paar takjes verse munt
1 zakje rauwkost radijsmix (150 gram)
2 x 2 eetlepels zoete chilisaus
1 zak Thaise roerbakgroenten (400 gram)
1/2 bakje vegetarische gegrilde stukjes (75-100 gram)
olijfolie, peper, zout

Bereiding
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking of in een rijstkoker.
Snij de varkenshaas in blokjes. Verhit een scheut olie in een wokpan. Bak als de olie heet is de varkenshaasblokjes samen met 3/4 van de kerriepoeder rondom aan.

Snij de ananasstukjes wat kleiner. Voeg 3/4 van de kokosmelk en van de ananasstukjes toe aan de pan met varkenshaas. Verhit in een andere pan ook een scheutje olie en bak daarin de vegetarische gegrilde stukjes aan, met de rest van de kerriepoeder. Voeg daar de rest van de kokosmelk en ananasstukjes aan toe.

Breng de saus in beide pannen aan de kook en zet ze laag als het kookt. Laat ongeveer 5 minuten zachtjes doorkoken. Proef even en breng op smaak met zout en peper.

Schil de komkommer met een dunschiller en snij in de lengte doormidden. Verwijder het waterige deel met de zaadjes. Snij de komkommer in blokjes. Pluk de blaadjes van de takjes munt en snij fijn. Meng de komkommerblokjes met de rauwkost radijsmix en de reepjes munt en roer er 2 eetlepels zoete chilisaus doorheen.

Verhit in een koekenpan of wokpan een scheutje olie en roerbak daarin de Thaise roerbakgroenten een paar minuten. Neem dan de pan van het vuur en roer er 2 eetlepels chilisaus door.

Schep wat rijst op een bord en schep er de varkenshaas in kokossaus (of de vegetarische gegrilde stukjes in kokossaus), roerbakgroenten en rauwkost naast.

Eet smakelijk!

(Dit is de vegetarische versie, met vegetarische gegrilde stukjes, in plaats van varkenshaas.)

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Varkenshaas met babymais en peultjes in zwartebonensaus

Varkenshaas a la Huub

Gembergehaktballetjes en ananas in zoetzure saus

Zoetzure kip met ananas en waterkastanje

Vegetarische kipstuckjes met paksoi en mango in sweet chilisaus

Kip van Carlo (van mam)

Kleverige kokosrijst met mango

Spruiten in kokosmelk

Kipcurry met rode grapefruit

“The Stew”

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *