Spruiten met champignons en spekjes in roomsaus

door | 3 feb 2021 | avondeten, hoofdgerecht, kaas, pasta, recept, saus, varken, vlees

Ik zit een beetje in een spruiten-fase, denk ik. Maar ja, ik vind ze erg lekker en ze zijn in het seizoen, nu natuurlijk. En je kunt ze werkelijk op 1001 manieren klaar maken. De spruiten hadden misschien íets minder lang mogen koken, maar ja, ik zat gisteravond met mijn snufferd voor de tv naar de persconferentie te kijken, terwijl het eten op stond. Maar desalniettemin was het súper lekker. Maar met spek, room en parmezaanse kaas is dat niet zo heel moeilijk, misschien. Ik vond het recept-idee via Pinterest op The Tortilla Channel.
Ik heb er pasta bij gemaakt, dat leek me er het beste bij passen. Ik had “mini conchiglie”: een soort kleine schelpjes. Maar gewone macaroni of een andere pasta kan natuurlijk ook.

Ingrediënten
1 pond spruiten
400 gram champignons
1 ui
2 tenen knoflook
150 gram gerookte spekreepjes
90 gram parmezaanse kaas
200 ml kookroom
zout, peper, olijfolie
350 gram pasta (bijv “mini conchiglie”)

Bereiding
Begin met het schoonmaken van de spruiten: snij de stronkjes er af, verwijder eventueel lelijke of stugge buitenste blaadjes en snij de spruit doormidden. Maak ook alvast de champignons schoon: veeg eventueel vuil er van af, snij het topje van het steeltje en snij in -niet te dunne- plakjes. Pel en snipper intussen de ui.

Bak de spekreepjes in een braadpan in eigen vet uit, tot ze mooi bruin en knapperig zijn. Schep met een schuimspaan de spekreepjes uit de pan, giet er een beetje olie bij en fruit de ui aan. Pers de knoflook erboven uit.

Voeg, als de ui mooi glazig is, de spruiten toe. Roerbak de spruiten een paar minuten mee.

Voeg dan de champignons toe en bak die mee tot ze licht beginnen te kleuren.

Voeg dan de kookroom en de spekreepjes toe. Zet half als de room kook en laat op een laag pitje zachtjes pruttelen tot de spruitjes gaar zijn.

Roer dan de parmezaanse kaas erdoor heen.

Kook intussen de pasta gaar in ruim water met wat zout. Giet af.
Schep wat pasta op en daarover een flinke schep spruiten met spekreepjes en champignons in roomsaus.

Eet smakelijk!

Misschien vind je dit ook lekker?

Penne carbonara met courgette van Jamie

Spaghetti carbonara met prei, courgette en bloemkoolrijst

Pasta met champignonsaus met kip, kaas en courgette

Pappardelle met prei-mascarponesaus

Gebakken aardappels, erwtjes, sla en varkenshaas met champignonroomsaus

Freddie’s zalmroomsaus

Spruiten in kokosmelk

Spruitjestaart

Spruitencurry met pulled oats en feta

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *