Gegratineerde andijvieschotel

door | 12 mrt 2021 | aardappel, avondeten, hoofdgerecht, kaas, oven, recept, stamppot, vegetarisch

Een ezel stoot zich in ’t gemeen, geen tweemaal aan dezelfde steen. Nou, deze ezel wel… Ik heb al twee keer mijn vingers gebrand aan een oven-bestendige pan. Ik had eigenlijk bedacht dat ik een soort andijviekoek zou maken, die ik eerst in de wokpan zou bakken en daarna met lekker veel kaas erover onder de grill. Alleen was mijn andijviestamp veel te smeuïg (zeg maar gerust: nat) om een “koek” te worden. En dus werd het een schotel van stamp met lekker veel gesmolten kaas erover. Niet helemaal de bedoeling, maar nog steeds erg lekker. Met het maken van de foto’s dacht ik er wel nog aan dat het handvat van de wokpan die net uit de oven kwam gloeiend heet was. Maar bij het opscheppen vergat ik het even. Niks ernstigs gelukkig: even onder de kraan en het ging wel weer. Nu maar hopen dat ik niet zo’n ezel ben dat dit me een derde keer gebeurt…

Ingrediënten
1 kilo fijn gesneden andijvie
1,5 kilo aardappelen
2 uien
1 bakje verse roomkaas (200 gram)
250 gram geraspte cheddar kaas
1 bol mozzarella (125 gram)
peper, zout, olie

Bereiding
Schil de aardappelen en snij ze in stukken. Doe ze met zoveel water in de pan dat ze onder staan, strooi er wat zout over en breng aan de kook. Laat ongeveer 20-25 minuten koken tot de aardappelen goed gaar zijn en giet ze dan af.
Pel en snipper de uien. Verhit in een (ovenbestendige) wokpan een flinke scheut olie en fruit daarin de gesnipperde ui aan. Doe de gebakken uitjes met de roomkaas bij de aardappels.

Giet nog een beetje olie in de wokpan, en voeg dan steeds met een paar handen tegelijk de gesneden andijvie toe. Roerbak de andijvie totdat die geslonken is en voeg dan een paar nieuwe handen toe.

Verhit een theelepel olie in een koekenpan en leg er vier hoopjes geraspte cheddar in. Neem, als de kaas goed gesmolten is en begint te bubbelen, de pan van het vuur en laat afkoelen. Laat de kaas-kletskoppen verder op een keukenpapiertje afkoelen.

Doe de geslonken andijvie bij de aardappelen in de pan. Strooi de helft van de geraspte cheddar erover en stamp met een pureestamper tot een smeuïge stamppot.

Proef even en breng op smaak met zout en peper.

Verwarm de oven grill voor. Vet de ovenbestendige wokpan in met een beetje olie en schep de stamppot er in. Strijk glad. Als je wokpan niet ovenbestendig is, dan kun je de puree natuurlijk ook in een ingevette ovenschaal doen. Scheur de mozzarella in stukken en verdeel die over de stamppot. Strooi de resterende geraspte cheddar kaas erover.

Zet de andijviestamp ongeveer een kwartier onder de ovengrill tot de kaas gesmolten is en mooi bruin begint te worden.

Schep wat van de gegratineerde andijvieschotel op een bord en serveer met een kaaskletskop.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Stamppot rauwe andijvie met kaasschnitzel

Andijviestamppot

Andijviestamp “four cheese”

Andijviestamp met kaaskletskoppen

Andijvie-sla-stamppot met fenegriekkaas

Andijvietaart

Stamppot rauwe witlof met kaas-uien-krokantje

 

1 Reactie

  1. LexD

    Heerlijk recept. Er was geen andijvie dus heb prei gebruikt en de uien weggelaten. Spekjes erdoor en nootmuskaat erover was ook lekker.
    Al met al zeer voor herhaling vatbaar!

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *