Jus

door | 24 mrt 2021 | AVG, avondeten, bijgerecht, Hollands, kip, oven, recept, saus, varken, vlees

Ik heb weer bonuspunten gescoord bij manlief, hoor! Misschien wel tien?! We aten gisteren aardappels, vlees en groenten, namelijk.. Een AVG’tje. Dat vindt hij zóóó lekker! Maar daar vind ik kooktechnisch dus echt helemaal niks aan. Ik vind het ook wel lekker, hoor. Maar om te koken vind ik het hartstikke saai. Om ’t toch nog een beetje spannend te maken heb ik er “gravy” bij gemaakt. Jus. Maar dan de gebonden versie a ‘la Jamie. Maar dan zonder steranijs en cranberry jam, want dat vond ik wel heel Kersterig.
Leuk om eens te doen. En het ging echt heerlijk ruiken in huis. Maar of ik deze jus nou lekkerder vind dan de gewone jus van een balletje gehakt? Nee, dat niet echt, geloof ik. Maar ja, we eten natuurlijk niet alle dagen een balletje gehakt (al zou ik manlief daar vast wel een plezier mee doen…), dus het is handig om eens in de zoveel tijd een lekkere pan jus te maken en een voorraadje in te vriezen. Wij hebben één portie over de aardappels en sperziebonen gegeten en ik heb twee porties ingevroren.

Ingrediënten
5 drumsticks of kippenvleugels
2 uien
3 wortels
1/2 knolselderij knol
100 gram gerookte spekreepjes
4 eetlepels bloem
2 takjes rozemarijn
2 takjes salie
2 laurierblaadjes
1/2 glas rode wijn (100 ml)
peper, zout, olie

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Was de wortels en snij ze in grove stukken. Haal de droge schil van de ui en snij in grove stukken. Snij de schil van de knolselderij en snij de knol in stukken.
Doe de groenten in een braadslee. Doe de spekreepjes en de rozemarijn, salie en laurier erbij.
Hak met een koksmes aan beide kanten inkepingen in de drumsticks. Je mag best wat kracht zetten, zodat de botjes breken.
Leg de het kippenvlees op de groenten. Sprenkel er lekker wat olijfolie over en strooi er royaal zout en peper over.

Zet de braadslee ongeveer een uur in de voorverwarmde oven. (achteraf gezien had ik het er -denk ik- wat langer in moeten laten staan, zodat het vlees en de groenten wat donkerder worden)

Neem de braadslee uit de oven en strooi de bloem erover. Roer goed door de groenten en schraap eventuele aanbaksels los van de braadslee. Als je braadslee op het fornuis kan, ga dan gewoon verder in de braadslee. Doe het vlees anders (zoals ik) over in een braadpan. Giet er de rode wijn bij en daarna 2 liter koud water. Roer goed.

Breng aan de kook en zet dan half. Laat op een laag pitje lekker lang pruttelen, onder af en toe roeren. De saus moet flink indikken en wordt wat donkerder.

Giet de inhoud van de pan door een zeef. Duw of roer met ene houten lepel om er zoveel mogelijk jus door de laten lopen.

Breng de jus indien nodig verder op smaak met zout en/of peper. Je kunt de jus een paar dagen bewaren in de koelkast of langer in de vriezer. Lekker bij aardappels, vlees en groenten. Of over je Kerstkalkoen. Of ander vlees. Of stamppot.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Biefstuk met gember-vruchtensaus en aardappeltorentjes

Biefstuk met een saus van lente-ui en geroosterde paprika

Friet stoofvlees

Gebakken aardappels, erwtjes, sla, en varkenshaas met champignonroomsaus

Rundervinken in bierstoof

Varkenshaasrolletjes met spruiten en gebakken aardappels

Moinkballs

Gehaktballen

Bietjes-stamppot met uien-jus en een schnitzel

 

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *