Het was een beetje improviseren: qua eten. Mijn boodschappen-bezorgmoment van gisteren werd geannuleerd, dus het was even kijken wat ik nog in huis had. Aardappels heb ik nog wel. Vegetarisch gehakt (uit zo’n poedertje) ook. Maar ik heb niet zoveel groenten meer op voorraad, blijkt. Ja, we zouden niet verhongeren, hoor, als we de deur niet meer uit kunnen. Maar dan worden het wel een beetje houtje-touwtje maaltijden. Ik ben naar de groenteboer gegaan en heb o.a. raapstelen gekocht. En lekkere lente-kaas bij de kaasboer. Lekker voor een stamppot met raapstelen. Met vegetarische gehaktballen, uit zo’n poedertje. Na het uitproberen van het vegetarische rul gehakt uit een zakje, door de lasagne, durfden we de volgende stap wel aan: de vegetarische gehaktbal! Het blijft even wennen: zo’n poedertje mengen met water en dat er dan iets vlees-achtigs uitkomt, maar eerlijk gezegd viel het resultaat goed in de smaak. Zelfs manlief en zoonlief vonden ze lekker en dat zijn echte verstokte vleesch-eters. Het is niet, zoals de reclame suggereert net alsof je een échte gehaktbal eet, maar zowel smaak als consistentie zijn gewoon hartstikke goed!
Nog even voor de goede orde: dit blogje is niet gesponsord: ik heb de mixen op eigen initiatief besteld en gewoon zelf betaald. Ik had er een reclame van gezien en ik vind het nu eenmaal leuk om producten uit te proberen.

Raapstelen-stamppot met lentekaas en een vega gehaktbal

Raapstelen: lekker 't voorjaar op je bord! Heerlijk in een stamppot. Bijvoorbeeld met blokjes lente-melange kaas en vegetarische gehakballetjes.
Bereidingstijd: 30 minuten
Rusttijd: 30 minuten
Totale tijd: 1 uur
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Hollands
Trefwoord: Raapstelen, Raapstelen stamppot, Stamppot, Van poeder tot vleesvervanger, Vegetarische gehaktbal, Vleesvervanger in poedervorm
Porties: 5 porties
calorieën: 753kcal

Ingrediënten
 

 • kilo Aardappelen
 • 1 kilo Raapstelen
 • 150 gram Lente-melange kaas
 • 150 gram Vegetarische gehaktballen-mix (instant)
 • 50 gram Boter
 • 1 zakje Juspoeder (tuinkruiden)
 • 5 eetlepels Olijfolie
 • Zout, peper

Bereiding
 

 • Zet alle ingrediënten klaar. Meng de inhoud van het zakje vega gehaktballen-mix met 270 ml koud water en 30 ml olie. Prak goed door. Zet het mengsel een half uur in de koelkast.
 • Schil intussen de aardappelen en snij ze in stukken. Kook de aardappelen met wat zout gaar in ongeveer 20 minuten (prik er even in om te checken of ze al gaar zijn). Snij de raapstelen en was ze in ruim koud water. Laat goed uitlekken (of gebruik een sla-centrifuge).
 • Neem na het half uur het vega gehaktmengsel uit de koelkast en verdeel het in acht stukken. Rol er, met vochtige handen, acht gehaktballetjes van.
 • Verhit een paar eetlepels olie in een wokpan en bak daarin de raapstelen even kort aan, tot ze geslonken zijn. Neem dan de pan van het vuur.
 • Giet de aardappelen af als ze gaar zijn en vang ongeveer een beker van het kookvocht op. Stamp de aardappelen gaar met een pureestamper. Roer de raapstelen door de gestampte aardappelen. Voeg zoveel kookvocht van de aardappelen toe tot je een lekker smeuïge stamppot hebt. Snij de kruidenkaas in blokjes en roer die door de stamppot. Proef de stamppot en breng -indien nodig- op smaak met zout en peper.
 • Verhit drie eetlepels olijfolie in een koekenpan en bak daarin de vegetarische gehaktballetjes rondom mooi bruin. Bereid de tuinkruiden-jus volgens de aanwijzing op de verpakking van de jus-poeder, boter en water.
 • Schep wat stamppot op een bord en maak er een kuiltje in. Schep wat jus in het kuiltje en leg er een vega gehaktbal (of twee) naast.
 • Eet smakelijk!

Voedingswaarde per portie (nog even in het engels)

Sodium: 170mg | Calcium: 419mg | Vitamin C: 179mg | Vitamin A: 23430IU | Sugar: 6g | Fiber: 17g | Potassium: 1858mg | Cholesterol: 22mg | Calories: 753kcal | Trans Fat: 1g | Saturated Fat: 16g | Fat: 40g | Protein: 29g | Carbohydrates: 75g | Iron: 5mg
Heb je dit recept al eens geprobeerd?Laat weten wat je er van vond!

Misschien vind je dit ook lekker?

Hutspot met een al-dan-niet-vegetarische gehaktbal

Spinazie-prei stamppot met zoete aardappel en vadouvan

Stamppot rauwe andijvie met kaasschitzel

Venkel-knolselderij stamppot

Gehaktballen

Langedijker koolstamppot

Stamppot met veldsla en erwtjes