Voor gisteravond had ik een beetje makkelijke maaltijd bedacht. “Iets met roerbakgroenten + tempehblokjes” stond er in mijn menuplan. Wat ik ermee ging doen, bedacht ik ‘s avonds pas. Een zoet-pittige saus had ik wel trek in. Mijn oog viel op een pak Taksi die zoonlief op het aanrecht had laten staan. Dát leek me nou leuk, om daar eens iets mee te maken. Dat is namelijk zijn lievelingsdrinken. Toen hij klein was, was hij er al dol op, maar kreeg hij er buikpijn en diarree van (waarschijnlijk door de melkbestanddelen). Vorig jaar hebben we het weer eens geprobeerd: eerst een half kopje en de dagen erna steeds iets meer. Dat ging goed.
Ik had gedacht dat hij het súper lekker zou vinden, maar dat had ik mis. Hij vond het maar raar ruiken en at niet eens zijn bord leeg. Dochterlief zat met een vies gezicht alle champignons eruit te vissen. Geen doorslaand succes, dus. Edwin en ik vonden het wel lekker. Wél met een enorm zoete nasmaak. Leuk om eens geprobeerd te hebben, maar ik denk dat ik het een volgende keer met een íets minder overheersende sapje maak…

Japanse roerbakgroenten met Taksi en tempeh

Roerbakgroenten, tempehblokjes en een pittig-zoete saus op basis van Taksi Tropisch Fruit, het lievelingsdrinken van zoonlief.
Totale tijd: 20 minuten
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Oosters
Trefwoord: Koken met Taksi, Lekker makkelijk, Lekker spannend, Lekker vegetarisch, Taksi Tropisch Fruit, Taksisaus
Porties: 4 personen
calorieën: 800kcal

Ingrediënten
 

  • 800 gram Japanse roerbakgroenten (rode ui, paksoi, prei, gele wortel, champignons, peultjes)
  • 180 gram Tempeh blokjes (ketjap)
  • 250 ml Taksi (Tropisch fruit)
  • 4 eetlepels Ketchup
  • 2 eetlepels Ketjap manis
  • 1 volle eetlepel Maizena
  • 1 theelepel Sriracha saus
  • ½ theelepel Knoflookpoeder
  • 5 eetlepels Olijfolie
  • 300 gram Rijst
  • Peper, zout

Bereiding
 

  • Zet alle ingrediënten klaar. Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking.
  • Verhit 3 eetelepels olie in een wok en bak daarin de roerbakgroenten een minuut of vijf, onder regelmatig roeren. Roer de ketchup, ketjap, srirachasaus en knoflookpoeder door elkaar.
  • Verhit 2 eetlepels olie in een kleine koekenpan en bak daarin -als de olie heet genoeg is- de tempehblokjes. Blus de groenten af en met het taksi-mengsel. Breng aan de kook. Los de maizena op in een paar eetlepels koud water en roer het maizena-mengsel door de groenten.
  • Schep wat rijst op een bord en schep er een flinke schep (of twee) geroerbakte (roergebakken?) groenten over. Strooi er wat van de gebakken tempeh-blokjes over.
    Eet smakelijk!

Voedingswaarde per portie (nog even in het engels)

Calories: 800kcal | Carbohydrates: 111g | Protein: 20g | Fat: 30g | Saturated Fat: 4g | Sodium: 423mg | Potassium: 564mg | Fiber: 12g | Sugar: 18g | Vitamin A: 10235IU | Vitamin C: 30mg | Calcium: 74mg | Iron: 3mg
Heb je dit recept al eens geprobeerd?Laat weten wat je er van vond!

Misschien vind je dit ook lekker?

Roerbakgroenten en perzik in zoetzure saus

Japanse roerbakgroenten met kip in gember-ketjapsaus

Kip Chow Mein

Gefrituurde kip met roerbakgroenten in honing-knoflook saus

Vega nasi met gekruide tofu blokjes

Vegetarische nasi met tempeh