Ramen van bottenbouillon

door | 4 nov 2021 | avondeten, hoofdgerecht, kip, noedels, Oosters, pasta, recept, rund, slowcooker, soep, vlees

Ik had dit blogje er al eerder op willen zetten, maar er kwam even wat tussen. Twee keer. Dinsdagavond wás ik bezig met foto’s uitzoeken, maar toen ging zoonlief opeens, uit zichzelf,  samen (that is: online) met een klasgenootje wiskunde huiswerk maken en vroeg of ik zin had om ook mee te doen? Mee doen? Ja, natuurlijk: ik vind wiskunde hartstikke leuk en ik leg ’t maar al te graag uit. En zeker als ik daarmee kan voorkomen dat de handdoek weer in de ring wordt gegooid. Geen blogje dus, dinsdag…
En gisteren ben ik gezellig een dagje naar mijn moeder geweest, terwijl mijn auto de apk keuring kreeg. ’s Avonds pas laat thuis, dus weer geen blogje.
Maar nu zit ik op de bank, voeten op de poef, laptop op schoot, lekker mijn blogje te typen.
Deze bottenbouillon heb ik energiezuinig gekookt. Zo’n bouillon moet best lang trekken, namelijk, maar het hoeft echt niet al die tijd op het gas te bijven staan. Je kunt het net zo goed steeds even 5 minuten laten koken en daarna 4 uur goed ingepakt wegzetten. En ’s nachts mag het gerust langer staan, hoor. Na anderhalve dag heb je dan een héérlijke bouillon. Voor de botten heb ik behalve twee runderschenkels, ook de botjes van kipkluifjes gebruikt. Na het snacken had ik die in een zakje in de vriezer gestopt. Tip van Nigella!
De bottenbouillon kun je natuurlijk gebruiken om soep te maken, maar je kunt ‘m ook gebruiken voor bijvoorbeeld risotto. Ik heb er deze ramen mee gemaakt: goedgevulde noedelsoep. Zoonlief was er erg enthousiast over: ramen van bone stock! Dat kent hij volgens mij van anime, van die Japanse tekenfilms. Hij heeft wel een paar keer gezegd dat hij het zo lekker vond. 

Ingrediënten bottenbouillon
2 runderschenkels
botjes van 10-12 kipkluifjes
1 winterpeen
1 ui
3 laurierblaadjes
olie, zout

Bereiding bottenbouillon
Snij de ui, met bruin schilletje en al, in grove stukken. Was de peen en snij ook in grote stukken. Verhit een scheutje olie in een braadpan en doe de ui, wortel en botten in de pan. Bak al roerend op middelhoog vuur aan, tot de botten bruin beginnen te worden. Doe de laurierblaadjes erbij en twee theelepels zout en giet er anderhalve liter water bij, zodat de botten en groenten onder staan. Breng aan de kook en laat een minuut of vijf doorkoken met de deksel op de pan.

Neem dan de pan van het vuur en pak ‘m goed in, in een badhanddoek. Zet de pan in je bed en stop ‘m goed in onder het dekbed. Na ongeveer 4 uur zet je de pan even terug op het vuur, brengt het opnieuw aan de kook en laat ongeveer 5 minuten zachtjes koken met de deksel op de pan. Pak dan de pan weer goed in zet weer goed ingepakt weg. Herhaal dit ongeveer anderhalve dag (’s nachts mag je de pan best langer laten staan, hoor).

Giet de bouillon door een zeef.

Laat afkoelen en schep dan voorzichtig het vet van de bouillon.

Ingrediënten ramen
1 tot 1,5 liter bouillon (getrokken van botten)
200 gram volkoren spaghetti
400 gram spitskool (gesneden)
1 bosje bosui
4 eieren
125 gram kastanje champignons
5 speklappen
1 blikje bamboescheuten
1-2 zakjes miso-pasta
1 eetlepel sesamzaadjes
4 eetlepels ketjap manis
optioneel: nori snacks (zeewier velletjes)

Bereiding ramen
Zet een koekenpan op ’t vuur en giet de ketjap erin. Knip de speklappen in reepjes en bak die in de ketjap tot ze gaar en “sticky” zijn. neem dan de pan van het vuur.
Kook de eieren half hard, laat ze schrikken onder de koude kraan en pel de eieren. Snij de eieren doormidden. Breng een kan water aan de kook, doe de spitskool in een vergiet en overgiet met kokend water. Snij een paar centimeter van de gember fijn. Snij de bosuitjes in ringetjes. Breng een grote pan water met wat zout aan de kook en kook daarin de spaghetti gaar. Snij de champignons in plakjes.
Breng de bottenbouillon aan de kook en roer daar de miso-pasta door. Proef even en breng verder op smaak met zout. Kook de plakjes champignon in de bouillon.

Leg wat van de spaghetti in een kommetje en schep er wat van de geblancheerde spitskool en wat bamboescheuten naast. Schep er zoveel bottenbouillon over tot de spitskool en spaghetti bijna onder staan. Schep daar wat van de speklapjes over. Strooi er wat fijngesneden gember, bosui-ringetjes over. Leg er een half gekookt ei op en strooi er wat sesam zaad over.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Ramen met Japanse roerbakgroenten en tonijn

Noedelsoep met kip

Snelle noodles met wokgroenten en ketjap-kip

Noodles met roerbakgroenten en biefstuk

Vietnamese streetfood – Jamie Oliver Cookery School

Pindasoep met zoete aardappel, rijst en ei

Gasbesparende groentesoep (mét soepvlees en ballen)

 

2 Reacties

  1. Mevrouw Niekje

    Lekker hoor! Wij bewaren alle groenteresten en sneue groenten in een zak in de diepvries. Dat doen we ook met botten. Zak vol? Dan maken we bouillon en dan koken we soep. Restje bouillon gaat de koelkast in en gebruiken we door de week in van allerlei andere gerechten. We gebruiken bijna nooit meer bouillonblokjes.

    Antwoord
    • Elleny

      Wat een goed idee om ook met groenten te doen. Veel van ons groentenafval gaat naar ’t konijn, maar die mag niet alles. Goed idee om de rest voor bouillon te gebruiken! Goeie tip, dankjewel!!! 🙂

      Antwoord

Laat een reactie achter voor Elleny Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *