Curry met lupine en aubergine

door | 5 mrt 2022 | avondeten, curry, hoofdgerecht, Indiaas, recept, rijst, vegan, vegetarisch

Nóg een gerecht met lupine-bonen, vandaag. Weten jullie nog dat online event over lupine, waar ik me voor had ingeschreven? De deelnemers werden uitgedaagd om recepten te bedenken met lupine. Een challenge! Dan denk je natuurlijk al snel aan recepten waar andere peulvruchten in zitten. Ik moest meteen aan een Indiase curry denken. Eigenlijk vond ik een curry wel erg voor de hand liggen, maar waarschijnlijk geeft dat gewoon aan dat lupinebonen en curry’s heel goed bij elkaar passen. Het leek me leuk om de lupine met aubergine te combineren. Gewoon omdat het rijmt: lupINE en aubergINE. Ik heb ook iets met begin-rijm. Bijvoorbeeld Pastinaak en Pecannoten of Prei en Pastinaak of Pompoen. Over rijm gesproken. Bij dat event lieten ze een filmpje zien van een gedicht (spoken word) over lupine, geschreven door de stadsdichter van Ede: liefdesverklaring aan een boon. Echt even kijken, hoor! Súper leuk!
Oh, ik heb deze curry gemaakt met losse kruiden, maar als je lekker makkelijk wilt doen, dan kun je ook gewoon een kant en klare currypasta gebruiken, hoor!

Ingrediënten
2 aubergines
1 potje lupinebonen
2 uien
2 tenen knoflook
250 gram cherry tomaten
1 theelepel korianderpoeder
1 theelepel komijnpoeder
1/2 theelepel gemberpoeder
1/2 theelepel krukuma
1/2 theelepel chilivlokken
1/4 theelepel mosterdpoeder
200 ml kokosmelk
225 gram rijst
olie, zout, peper
optioneel: een paar takjes koriander

Bereiding
Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking. Ik spoel de rijst goed om en breng het dan met 280 ml water (1,25 keer de hoeveelheid rijst) aan de kook, met de deksel op de pan. Niet roeren. Als het water is opgenomen door de rijst (er verschijnen “putjes” in de rijst), pak dan de pan in in een dikke handdoek en zet de pan een half uurtje warm weg onder je dekbed. Kan niet mislukken, op deze manier, en je bespaart nog gas (of electriciteit) ook!
Giet de lupinebonen af en spoel ze af. Was de cherrytomaatjes en snij ze doormidden. Pel de uien en snij ze in ringen. Pel de tenen knoflook en snij ze fijn.

Verhit een paar eetlepels olie in een braadpan en bak daarin de ui heel zachtjes aan. Laat lekker lang op een heel laag pitje zacht worden.
Als de ui zacht is, voeg dan de knoflook toe en strooi de kruiden erover. Roer goed door en bak de kruiden een paar minuutjes mee.

Voeg dan de kokosmelk, lupinebonen en tomaatjes toe. Roer goed door en laat met de deksel op de pan een half uur zachtjes pruttelen.

Snij intussen de aubergine in kleine blokjes. Verhit een paar eetlepels olie in een koekenpan en bak de aubergineblokjes bruin en gaar. Strooi er dan wat zout en peper over.

Roer de aubergineblokjes door de curry en breng op smaak met zout en peper.

Schep wat rijst op een bord en schep er een flinke schep aubergine-lupine-curry over. Strooi er wat blaadjes koriander over.
Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Chimichanga’s met lupinebonen

Curry met linzen en ovengroenten

Kikkererwtencurry met spinazie en gort

Kip-curry met aubergine

Korma curry met pompoen en pastinaak

Kikkererwtencurry

Linzencurry

Tarkari – Auberginecurry met linzen en cherrytomaatjes

Linzen-aubergineschotel met abrikoos en kaneel

Auberginesoep met bruine bonen, kikkererwten en linzen (Sjorba Badindjan)

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *