De naam van dit recept kwam ik tegen in het Boodschappen magazine, bij een recept van een dame met Finse roots: Laura. Dát recept (bietensalade met haring) sprak me niet aan, maar ze noemde twee andere recepten “Inge’s Höna” en “Flygande Jacob” die me wél heel lekker leken. Inge’s Höna kon ik niet vinden, maar wel die Flygande Jacob. Het lijkt erop dat het een Zweeds recept is. Naar verluidt van een Jacob of Jacobsson die met vliegtuigen werkte, maar ik weet niet of dat echt zo is. Ik dacht bij de naam meer aan vliegensvlug, eerlijk gezegd. Want het is een lekker snel en makkelijk recept. Helemaal als je zorgt dat je de rijst en kipfilet al gekookt hebt, dan is het echt een súper snelle maaltijd. Of je zou, als je op de dag zelf pas bedenkt dat je dit gaat eten, ook reepjes kipfilet (je weet wel, bij de hamblokjes in het vleeswarenschap) kunnen gebruiken. Of misschien is gerookte kip ook wel erg lekker. Maar ik heb gewoon de rijst en de kip op het moment zelf gekookt. De bouillon waar je de kip in hebt gekookt heb je verder niet meer nodig in dit recept. Ik raad aan om een klein stukje van de gekookte kipfilet aparte houden, zodat je met een handje vermicelli erbij er een lekker soepje van kunt maken. Maar dat terzijde. Dít recept is dus súper lekker makkelijk. En vliegensvlug.

Ingrediënten
2 kipfilets
1 bouillontablet (kippenbouillon)
300 gram rijst (75 gram per persoon)
200 ml slagroom
100 ml melk
100 ml zoete chilisaus
1 flinke theelepel kerriepoeder
2 bananen
150 gram spekreepjes
2 handjes zoute pinda’s
zout, peper, olie

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking (of natuurlijk op de hooikist-manier).
Kook de kipfilets gaar in kippenbouillon. Laat de kip, als deze gaar is, wat afkoelen en snij in blokjes.
Klop de slagroom tot het iets dikker en fluffy wordt. Roer dan de melk, chilisaus, kerriepoeder en wat zout en peper erdoor.
Vet een ovenschaal in met wat olie en doe de rijst erin. Verdeel de stukjes kip erover en giet het kerrie-slagroom mengsel erover.
Pel de bananen en snij in stukken. Verdeel de banaan over de ovenschotel. Strooi de pinda’s erover.
Zet de ovenschotel ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven.
Bak intussen de spekreepjes in eigen vet tot ze krokant zijn.
Strooi tot slot de uitgebakken spekreepjes over de ovenschotel.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Kiprolletjes met spek en banaan & Aardappelpartjes uit de oven

Kip met spek en banaan

Kip-kerrie met witlof, waspeen en banaan

Roti met kip-kerrie