Mini pavlova’s met citroenkwark en blauwe bessen

door | 6 aug 2022 | nagerecht, oven, zoet

Ik had nog eiwitten over, van een ander recept. Spoiler: van aardbeienroomijs, maar dat recept heb ik nog niet op mijn blog gezet. Maar die eiwitten, daar kon ik wel wat lekkers mee maken. Niet dezelfde dag, hoor. Je kunt de eiwitten gerust een paar dagen in de koelkast bewaren. Sterker nog: dan kloppen ze zelfs wat beter op dan als ze vers zijn. En als je geen tijd hebt om meteen iets met eiwitten te maken, dan kun je ze ook prima invriezen. Daarna gewoon in de koelkast laten ontdooien en ze zijn perfect bruikbaar.
Ik heb er deze pavlova’s mee gemaakt. Niet moeilijk, en ook niet echt veel werk. Je moet er alleen op tijd mee beginnen, want het eiwitschuim moet een paar uur in de oven. Ik heb één-persoons porties gemaakt, dat serveert wel zo makkelijk. Één grote pavlova staat misschien wel heel spectaculair, maar dat wordt bij het aansnijden en opdienen al snel één groot slagveld. En die éénpersoons porties staan ook nog eens heel feestelijk.
Eigenlijk is pavlova met slagroom, maar ik heb citroenkwark gebruikt. NIet zozeer om gezond te doen, hoor, maar die citroenkwark is heerlijk fris bij de blauwe bessen. De munt-blaadjes deed ik er -eerlijk gezegd- eigenlijk alleen maar bij om ’t een beetje te garneren, maar de munt smaakte er verrassend lekker bij.

Ingrediënten
4 eieren
1/4 theelepel zout
150 gram (fijne) kristalsuiker
1 theelepel maizena
1 theelepel witte wijnazijn
80 gram poedersuiker
400 gram blauwe bessen
1 bak magere citroenkwark
een paar takjes munt

Bereiding
Was de blauwe bessen en laat ze goed uitlekken.
Verwarm de oven voor op 120 graden.
Splits de eieren. Doe de eiwitten in een vet-vrije kom. Pas op dat er geen eigeel bij het eiwit komt, dan kun je het niet meer stijf kloppen. De eierdooiers heb je niet nodig voor dit recept.
Klop de eiwitten met de snuf zout op en voeg dan beetje-bij-beetje de kristalsuiker toe.
Als het eiwit stijf is en begint te glanzen, spatel dan de witte wijnazijn en poedersuiker en maizena door het eiwit.
Leg een vel bakpapier op een bakplaat. Verdeel het eiwitmengsel in vier porties en schep dat in vier hoopjes op de bakplaat. Spreid het eiwit uit met de achterkant een lepel tot cirkels van ongeveer 20 cm, met een kuiltje in het midden.
Zet de bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven en bak het eiwitschuim 1 uur. Zet dan de oven op 105 graden en bak de pavlova’s nog 45 minuten. Zet dan de oven uit en de ovendeur op een kier en laat de pavlova’s in de oven afkoelen. Neem de pavlova’s als ze afgekoeld zijn héél voorzichtig los van het bakpapier.

Verdeel, vlak voor je de pavlova’s gaat opdienen, de citroenkwark over de pavlova’s. Leg daarop een paar handen blauwe bessen. Steek hier en daar tussen de blauwe bessen wat blaadjes munt.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Pavlova met stoofpeer

Pistache-meringuetaart met frambozen

Griekse yoghurt met merengue, aardbeien en granaatappelpitjes

Kokosmakronen

Blauwe bessen bladerdeeg-rolletjestaart

Taart met blauwe bessen curd

Ricottacake met blauwe bessen

Blauwe bessen crumble met peer

Blueberry pie

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *