Griekse burgers met tsatsiki

door | 10 aug 2022 | avondeten, burger, grieks, hoofdgerecht, recept, rund, saus, varken, vlees

Free zou weer een keertje koken. Eigenlijk eergisteren al, maar hij was de dag ervoor vééééél te laat (of eigenlijk: heel erg vroeg) gaan slapen. Daarom hebben we ’t maar een dagje verzet. Naar gisteren, dus. Als hij mag kiezen wat we eten kiest hij vaak voor hamburgers. Zijn keuze viel op “Kofta burger met tsatsiki” uit het boekje “Lekker Burgerlijk – 35 homemade hamburgers”. Het recept hebben we ietsje aangepast, zo eigenwijs zijn we dan ook wel weer. We hebben gezellig samen staan kokkerellen. En we waren hartstikke tevreden met het resultaat. Ik heb niet uitgebreid foto’s gemaakt, alleen van de burgers en dus geen ingrediënten foto of van de tussenstappen. Dat duurt allemaal te lang en het geduld kan maar zomaar opeens op zijn.
Wij hebben de burgers gewoon in de koekenpan gebakken, maar ze zijn vast nog lekkerder op de barbecue. Dus als je nog op zoek bent naar een lekker barbecuerecept: TIP!

Ingrediënten (voor 4 burgers)
1 pond half-om-half gehakt
1 sjalotje
1 solobol knoflook (of 2-3 tenen)
2 theelepels kaneel
1 theelepel gemalen komijn
2 theelepels paprikapoeder
1 theelepel knoflookpoeder
1/2 bosje koriander
1 1/2 theelepel zout
peper

Voor de tsatsiki:
1 komkommer
200 gram Griekse yoghurt
1/2 solobol knoflook (of 1-2 tenen)
1 theelepel citroensap
1 eetlepel olijfolie
een paar takjes verse munt
peper en zout
1/2 krop sla
8 groene olijven met knoflook
4 witte bollen
olie om in te bakken

Bereiding
Pel en snipper de sjalot. Snij de knoflook fijn. Snij de koriander fijn. Snij de munt fijn. Was de sla-bladen en maak ze droog in een sla-centrifuge (of dep ze droog met keukenpapier). Snij de olijven in ringetjes.
Was de komkommer en snij deze in de lengte doormidden. Schraap de zaadlijsten eruit met een theelepel. Rasp de rest van de komkommer op een blokrasp. Roer een theelepel zout door de komkommerrasp en laat het uitlekken in een vergiet.
Doe het gehakt met de sjalot, knoflook, kaneel, komijn, paprikapoeder, knoflookpoeder, koriander en peper en zout in een mengkom en kneed goed door.
Verdeel het mengsel in vieren en kneed er langwerpige burgers van.
Verhit een paar eetlepels olie in een koekenpan en bak daarin de burgers aan beide kanten bruin en gaar.
Doe de uitgelekte komkommerrasp met de Griekse yoghurt in een kom. Pers de tenen knoflook erboven uit en roer de munt, citroensap en olijfolie erdoor. Breng op smaak met zout en peper. Snij de witte bollen doormidden en leg er een slablad op. Leg daar een Griekse burger op en schep er een paar lepels tsatsiki over. Verdeel er wat olijfringetjes over.
Leg het bovenste broodje erop en prik er eventueel een satéprikker door, zodat alles op zijn plek blijft.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Turkse hamburger

Megaburger

Caprese burger

Caesar Burger

Griekse gehaktballetjes in tomatensaus

Kofta

Zelfgemaakte hamburgers

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *