Deconstructed kippastei

door | 11 okt 2022 | avondeten, hartige taart, hoofdgerecht, kip, oven, recept, varken, vlees

Deze kip-pastei heeft bij ons al een aantal keer op tafel gestaan, maar ik had ‘m nog niet op mijn blog gezet. Ik maak ‘m soms gewoon, met een bladerdeeg-deksel op een ovenschaal, en soms “deconstructed” met het bladerdeeg dekseltje los erbij. Ik heb de pastei-vulling gemaakt met kippenvlees van twee kippenpoten. Dat is niet alleen een stuk voordeliger dan kipfilet, maar ook veel lekkerder, vind ik. En er komt echt een boel vlees van twee van die poten af. De botten bewaar ik meestal om nog bouillon van te trekken. Als ik daar niet meteen tijd voor heb, dan gaan ze in een zakje in de vriezer. En ik kwam laatst een recept tegen voor het vel van kippenpoten, dus die heb ik na het koken er af gehaald en in de koelkast bewaard. De kippenpoten heb ik de dag ervoor voorgekookt, af laten koelen en daarna in de koelkast bewaard. Je kunt de kip natuurlijk ook op de dag zelf koken, maar het zou niet de eerste keer zijn dat ik dan mijn vingers zou branden als ik het vlees van de botten zou plukken. Daarom dus een dag eerder. 
Het recept komt van Gordon Ramsay, uit zijn boek “Koken als een chef”: het is zijn idee om het bladerdeeg dekseltje apart te bakken van de pastei-vulling. Ik vind het briljant. Bij een bladerdeeg taart heb je kans dat het deksel niet mooi knapperig wordt door het vocht uit de vulling. Daar heb je met zo’n los dekseltje natuurlijk geen last van. Of dat de pastei fantastisch uit ziet als je ‘m opdient, maar na het aansnijden een groot slagveld wordt. Dus voor bijvoorbeeld een etentje is dit ook een aanrader!
Ik heb de pompoen in heel kleine blokjes gesneden, want zoonlief houdt eigenlijk niet zo van pompoen. Maar hier heb ik ‘m niet over horen klagen. Sterker nog: hij lustte nog wel een bordje. En als er nog wat van de vulling over is, dan dat de volgende dag, koud, ook erg lekker als salade.

Ingrediënten
1/2 flespompoen
1/2 knolselderij
2 kleine stengels prei
2 kippenpoten (gekookt en afgekoeld)
250 ml kippenbouillon
100 gram crème fraîche
50 gram pancetta blokjes
een paar takjes tijm
4 plakjes bladerdeeg (ontdooid)
1 ei
olie, zout, peper

Bereiding
Schil de pompoen (met een dunschiller) en verwijder de pitten en draden. Snij de pompoen in kleine blokjes. Snij de schil van de knolselderij en snij ‘m daarna in kleine blokjes. Snij de prei in dunne ringen, spoel goed af en laat uitlekken in een vergiet. Snij, indien nodig, de pancetta wat fijner. Pluk het kippenvlees van de kippenpoten en scheur in stukken.

Verhit een eetlepel olie in een wok- of braadpan en bak daarin de spekblokjes. Schep het spek uit de pan, voeg wat olie toe en bak de prei, pompoen en knolselderij even aan. Blus af met de kippenbouillon en voeg de spekblokjes weer toe. Rits de blaadjes tijm van de takjes en roer goed door het groente-mengsel. Laat zachtjes pruttelen en een beetje indikken en roer dan de creme fraiche erdoor.

Voeg het laatst het kippenvlees toe aan de pan en warm goed door.
Proef even en breng op smaak met zout en peper.

Verhit de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier (of met een siliconen-bakmat). Leg daar de plakjes bladerdeeg op. Snij met een mes een ruitjes-patroon in het bladerdeeg. Splits het ei (het eiwit heb je niet nodig) en klop het eierdooier los. Bestrijk de plakjes bladerdeeg met eigeel. Bak de plakjes bladerdeeg in de voorverwarmde oven, ongeveer 10 minuten tot ze mooi opgebold, goudbruin en gaar zijn.

Schep wat kip-mengsel op een bord en leg er een bladerdeeg-dekseltje op.
Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Kippastei met groenten

Roti pastei

Freddie Mercury’s kip pastei

Kip in de Hoed

Zuurkooltaart met chorizo en gerookte kip

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *