Kijk nou! Wat schattig?! We zijn -al een tijdje- ons ouderlijk huis aan ’t opruimen, omdat mijn moeder binnenkort gaat verhuizen. Je staat versteld wat er allemaal uit zo’n huis (en de garage en de schuur) tevoorschijn komt…

Of ik misschien de petroleumstellen wilde? Een éénpits- en een driepits? Nou eh… nee, wat moet ik nou met een petroleumstel? Daar heb ik toch een slowcooker voor? Da’s veel makkelijker, veiliger en ’t stinkt niet zo. En waar moet ik die dingen laten?
Gelukkig kon mijn moeder er nog geen afstand van doen. En bleven de petroleumstellen nog even in de garage staan. In de oude Quick sportschoenendoos waar ze al jaren in opgeborgen zaten. Zonde om weg te doen. En een tijdje later bedacht ik: zou ’t niet leuk zijn om er eens iets op te maken? Koken zoals oma vroeger kookte? En dan een Oud-Hollandsch recept, ofzo?

En dus vroeg ik gisteren of ik tóch de petroleumstellen mocht. Gisteravond heb ik ze mee naar huis genomen en vanmorgen uitgepakt en in elkaar gezet. Ze zaten verpakt in oude, vergeelde kranten. Eentje uit 1972 en een muziekkrantje uit 1977…
Zijn ze niet prachtig? Ik heb ze op het kastje in mijn keuken gezet, bij het hertjes-schilderijtje dat ook uit ons ouderlijk huis komt.
Ik ga kijken waar ik petroleum kan kopen, of je zoiets eigenlijk wel veilig binnenshuis kan gebruiken en welk recept ik erop ga maken. Daar heeft mam vast wel wat ideeën voor. Misschien wel haar stoofpeertjes recept? Of iets van stoofvlees? Of hachee?
Voorlopig blijven ze gewoon even mooi staan te wezen op ’t kastje in de keuken.

Ik krijg best veel vragen van bezoekers die graag één of beide petroleumstellen willen kopen. Sorry, ze zijn niet te koop! Ik zou jullie willen aanraden om eens in kringloopwinkels te zoeken. Daar zie ik (als ik op zoek ben naar leuke borden of schaaltjes voor op mijn foto’s) regelmatig wel petroleumstellen te koop.
Succes met jullie zoektocht!