Bobotie

door | 8 mei 2019 | avondeten, hoofdgerecht, oven, ovenschotel, recept, rijst, rund, vlees

Vandaag was mijn moeder een dagje op bezoek. Ze had de foto’s van de rhododendrons gezien die ik vorige week in het Arboretum had gemaakt en ze wilde er graag naar toe voor alles uitgebloeid zou zijn. En aangezien ik vandaag vrij was en zij ook geen bridgen, museumclub of andere afspraken had, gingen we vandaag.
Het weer werkte helaas niet heel erg mee: de buien-radar liet het grootste deel van de dag regen zien. Maar het was maar miezer en dus besloten we gewoon te gaan. Paraplu’s mee en hobbelen maar!

Het was, ondanks de regen, práchtig! Er stond zóveel in bloei! En sommige struiken waren zelfs al weer over hun top… dus we zijn blij dat we toch gegaan zijn! En de regen viel eigenlijk best wel mee…
Als lunch hadden we nog een restje van de pistachnotensoep van gisteren. En voor ’t avondeten had ik Bobotie bedacht. Zonder pakjes en zakjes, uiteraard. En ’t is niet alleen heel gezellig als je moeder er is, maar ze kan ook fijn helpen met het schoonmaken van de sperziebonen! 🙂
Het recept voor het kerrie-gehakt-mengsel heb ik van de Allerhande-site. Ik heb alleen de sperziebonen en de appels toegevoegd. Want dat hoort er gewoon bij, vind ik…
We aten de bobotie met (witte) rijst. Maar je kunt het natuurlijk ook met aardappelen eten, als je dat lekkerder vindt.

Ingrediënten
700 gram sperziebonen
500 gram rundergehakt
2 uien
2 appels
2 boterhammen
200 ml melk
2 eetlepels kerriepoeder
2 handjes blanke rozijnen (50 gram)
3 eieren
4 eetlepels abrikozenjam
2 laurierbladen
olijfolie
zout en peper

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Maak de sperziebonen schoon: verwijder het kopje en het kontje en knak één keer doormidden. Zet de sperziebonen met ruim water op en kook ze in ongeveer een kwartier gaar.
Pel de uien en snij in kleine stukjes. Verhit een scheut olie in een braadpan en fruit daarin de ui aan. Als de ui glazig is, voeg dan het gehakt toe en bak het gehakt rul.

Voeg dan de kerriepoeder, de rozijnen en de abrikozenjam toe en roer goed door. Doe de laurierbladen in het gehaktmengsel en laat even mee pruttelen.
Scheur de boterhammen in stukken en giet de melk erover. Laat het brood even weken. Giet het overtollige melk af en knijp het brood uit. Prak het brood fijn met een vork en voeg het toe aan het gehakt.


Snij de appel in appel in kwarten, verwijder het klokhuis en snij de appel in blokjes. Voeg de appelblokjes bij het gehakt-mengsel en zet het vuur uit. Voeg zout en peper naar smaak toe en roer goed door (ter info: ik heb een dessertlepel zout toegevoegd).
Breek de eieren boven de opgevangen melk en klop ze daarin los.


Vet een ovenschaal in met een scheut olijfolie. Giet de sperziebonen af als ze gaar zijn en stort ze in de ingevette ovenschaal. Giet de helft van het ei-mengsel over de sperziebonen. Haal de laurierbladen uit het gehakt-mengsel en leg ze even apart. Schep het gehakt-mengsel over de sperziebonen en giet daar de rest van het eimengsel over heen. Druk het gehaktmengsel met de bolle kant van een lepel een beetje aan en leg de laurierbladen terug op het gehakt.


Zet de ovenschaal in de oven en bak de bobotie in ongeveer 30 minuten gaar.
Kook intussen de rijst (of aardappelen, als je die liever hebt) gaar.

Eet smakelijk!

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *