Zo’n voornemen om grotendeels vegetarisch te eten is wel leuk en aardig, en vooral heel goed bedoeld, maar eerlijk gezegd krijg ik er af en toe wél een beetje de zenuwen van. Dan is er voor mijn gevoel zóveel dat ik dan dus niet meer kan of mag eten. Dat ik mezelf zó veel ontzeg… Want dan zit er voor mijn gevoel echt óveral vlees in. Zo had ik opeens onwijs zin in Chinese tomatensoep. Maar ja, daar zat pulled chicken in. Ik besloot een vegetarische versie van de Chinese tomatensoep te maken. En dat is heel goed gelukt! Hij was héérlijk en ik heb de kip écht niet gemist…

Ingrediënten
2 blikken tomatenblokjes
2 blikjes tomatenpuree (2 kleine of 1 grote)
1 ui
1 prei
1 winterwortel
100 gram taugé
6 champignons
3 eieren
1/2 blikje waterkastanje
2 mie-nestjes
4 plakjes gember
3 eetlepels bruine basterdsuiker
1 theelepel sambal
20 ml rijstazijn
3 bouillonblokje (groentebouillon)
scheutje kookroom

Bereiding
Schil de ui en snij de ui in halve ringen. Schil de peen met een dunschiller en snij de peen in kleine blokjes. Verhit een scheut olie in een soeppan of braadpan met dikke bodem. Fruit de ui en de wortelblokjes in de pan en bak al roerend tot de ui zacht wordt. Doe de tomatenpuree erbij en bak ongeveer 1 minuut aan.

Voeg dan de twee blikken tomatenblokjes toe en laat ongeveer tien minuten op laag vuur pruttelen. Roer af en toe. Voeg dan de bouillontabletten, 1,25 liter water, de suiker en de gember toe en breng aan de kook.

Laat de soep even doorkoken en pureer ‘m dan met de staafmixer.
Voeg de sambal sambal en rijst-azijn toe. Snij de prei in dunne ringen, de champignons in plakken en de waterkastanje in plakjes.

Voeg de prei, champignons en waterkastanjes aan de soep toe en verkruimel een mie-nestjes erboven. Breng de soep aan de kook en zet ‘m dan op een laag pitje. Laat een minuut of tien doorkoken.


Proef de soep en breng -indien nog nodig- op smaak met wat zout en/of peper.

Doe de eieren in een schaal en klop ze los met een scheutje kookroom. Verhit wat olie in een koekenpannetje met anti-aanbaklaag en giet het eimengsel erin. Laat steeds even stollen en roer dan om. Hak indien nodig in kleinere stukjes en doe bij de soep.

Doe de taugé bij de soep en laat nog twee minuten doorkoken.

Eet smakelijk!