Vegetarische nasi met tempeh

door | 18 okt 2019 | avondeten, hoofdgerecht, Oosters, oven, recept, rijst, saus, vegetarisch

Vandaag aten we voor de tweede keer Tempeh (nadat ik de online tempeh workshop van leukegeit.nl heb gevolgd). Ik moet eerlijk zeggen dat déze tempeh er iets minder makkelijk in ging bij de kinderen dan die in de bolognesesaus van eergisteren. Zelf vond ik ‘m heerlijk, maar de kinderen vonden ‘m niet zo. Ze vonden de tempeh zuur. Dat kan kloppen, want er zat limoensap door de marinade. Daarnaast waren de stukjes groter dan vorige keer en daarmee dus ook herkenbaarder als “iets vreemds”. Zelf heb ik zitten smullen en ben ik zéér tevreden over deze vega-nasi! Maar misschien dat ik een volgende keer de stukjes iets kleiner maak? En misschien dat ik dan ook de limoensap achterwege laat.
De nasi-kruidenmix heb ik zelf gemaakt, maar je kunt natuurlijk ook gewoon een kant&klare nasi-kruidenmix gebruiken. Maar mocht je zelf aan het mixen willen: zie helemaal onderaan dit blogje.

Ingrediënten
200 gram Tempeh
1 nasi groentenpakket (450 gram)
3 kopjes rijst (350-400 gram)
4 eieren
nasi-kruiden *)
olijfolie
cassave kroepoek – optioneel

voor de marinade
2 el sesamolie
2 el pindakaas
1/2 limoen
3 el agavesiroop
2 el sojasaus
1/2 tl verse gember
1/2 tl zout
1/2 tl chilipoeder
1 bol soloknoflook (of 2 tenen knoflook)

voor de pindasaus
5 eetlepels pindakaas
1 theelepel sambal oelek
3 eetlepels ketjap manis
1/2 eetlepel limoensap

Bereiding
Snij de tempeh in plakken en stoom die ongeveer tien minuten, in een stoommandje. Haal het stoommandje uit de pan en laat de tempeh afkoelen. Snij de tempeh dan in (niet te dikke) stukjes.
Meng voor de marinade de sesamolie, pindakaas, sap van de halve limoen, agavesirooop, sojasaus, geraspte gember, zout, chilipoeder en uitgeperse knoflook door elkaar.

Roer de tempeh stukjes door de marinade, zodat alle stukjes bedekt zijn. Zet de tempeh stukjes met de marinade in de koelkast en laat ze minstens twee uur marineren, maar langer is beter! Ik heb de tempeh de hele middag in de marinade laten staan.

Verhit de oven op 190 graden. Bedek een bakplaat met bakpapier en leg daarop de gemarineerde stukjes tempeh. Bak de tempeh in ongeveer 20-25 minuten in de oven. Haal dan de bakplaat uit de oven en zet even opzij.

Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking (of op je gebruikelijke manier).
Verhit een scheut olie in een wokpan en fruit hierin de ui uit het nasi-groenten pakket aan. Doe als de ui zacht is geworden de rest van de groenten erbij en roerbak even tot de groenten zacht worden. Strooi dan de nasi kruidenmix erover.

Als de groenten en de kruidenmix goed gemengd zijn, zet dan het vuur laag en schep de rijst door de gekruide groenten. Proef de nasi even en breng indien nodig op smaak met meer kruiden of wat zout.
Schep de oven-gebakken stukjes tempeh door de nasi.

Verhit in een koekenpan een beetje olie en bak hierin onder continue roeren twee (van de vier) eieren. Voeg het roerei aan de nasi toe. Verhit opnieuw een beetje olie in de koekenpan en bak hierin 2 geklutste eieren. Als het ei gestold is, draai het ei dan om en bak even de andere kant. Verdeel het gebakken ei in vieren.

Meng voor de pindasaus 1 kopje water, 5 eetlepels pindakaas, 1 theelepel sambal oelek, 3 eetlepels ketjap manis en een halve eetlepel limoensap in een steelpan en breng onder voortdurend roeren aan de kook. Even zachtjes doorkoken tot de saus goed bindt. Als de saus te dik wordt, roer er dan gewoon nog wat extra water door heen.

Schep de nasi op, schep er wat pindasaus over en leg er een kwart gebakken ei en een handje cassave kroepoek bij.
Eet smakelijk!

 

*) Nasi kruiden (voor ongeveer 2 x 400 gram rijst):
2 theelepels gemalen komijn (djinten)
2 theelepels kurkuma (koenjit, turmeric)
2 theelepels koriander (ketoembar)
2 theelepels knoflookpoeder
1 theelepel gemberpoeder (djahé)
1 theelepel laos (galanga wortel)
1 theelepel citroengras (sereh) poeder
1 theelepel uienpoeder
1/2 theelepel chilipoeder
4 theelepels zout

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *