Dit recept is geinspireerd op een recept uit de laatste Boodschappen. Maar ik heb er -zoals gebruikelijk- natuurlijk wel een eigen draai aan gegeven. Vanavond kwamen mijn jongste broer en mijn moeder bij ons eten. Ik heb gezellig samen met mam de groenten zitten snijden. We waren het er over eens dat dat een heerlijk zen klusje is. Mijn broer was in eerste instantie een beetje sceptisch: paëlla zonder vis en schelpdieren? Een van zijn beste vrienden woont in Barcelona, en ik neem aan dat hij daar wel échte paëlla op heeft. Maar ja, vis en schelpdieren zijn hier geen optie (sorry, dat beschouw ik echt als niet-eetbaar). En sinds dochterlief vegetarisch is, zit een paëlla met kip er ook niet meer in. Maar deze paëlla met veel groenten en geroosterde amandelen was ook érg lekker! Vonden mam en mijn broer ook! De hoeveelheid was nog wel even een uitdaging. Omdat ik al aan zag komen dat het niet allemaal in één pan zou passen, heb ik het in twee wokpannen gemaakt. Als je wél zo’n mooie grote paëllapan hebt, dan maak je de paella natuurlijk daarin! Maar anders kun je, net als ik, na het toevoegen van de bouillon het rijst-mengsel over twee pannen verdelen. Gaat ook prima.

Ingrediënten (voor 6 personen)
400 gram risottorijst
2 uien
een stronk bleekselderij
2 solobollen knoflook (of 4 tenen knoflook)
1 winterwortel
2 rode paprika’s
150 gram sugar snaps
150 gram diepvriesdoperwten
1/2 pond groene asperges
12 flinke groene olijven
1 courgette
1 blik jackfruit
1 bos peterselie
1 citroen
75 gram amandelen (ongezouten)
1 theelepel gerookte paprikapoeder
een paar saffraandraden
2-3 bouillontabletten
olijfolie
optioneel: een extra citroen voor garnering

Bereiding
Snij de bleekselderij in de lengte doormidden en snij de repen in stukjes. Schil de wortel en snij ‘m in kleine stukjes. Pel de uien en knoflook en snij ze fijn. De bleekselderij, wortel, ui en knoflook kunnen in één kom.
Was de paprika’s, snij ze doormidden en verwijder de zaadlijsten. Snij de paprika’s in blokjes. Haal de sugarsnaps af. Snij de groene asperges in stukjes van 1-2 cm. De paprika, sugarsnaps, groene asperges en courgette kunnen bij elkaar in een (andere) schaal. Giet de jackfruit af en spel de stukjes goed af onder de kraan. Laat goed uitlekken. Trek de stukken jackfruit met twee vorken uit elkaar tot je de structuur van draadjesvlees hebt. Snij de olijven in ringetjes. Breng net iets minder dan een liter water (ongeveer 900 ml) aan de kook en los daarin twee bouillontabletten op.

Verhit een scheut olijfolie in een wokpan en bak hierin de ui, bleekselderij, wortel en knoflook op middelhoog vuur. Als de ui en bleekselderij glazig zijn, voeg dan de pulled jackfruit toe en bak een paar minuten mee.

Voeg de risottorijst, saffraan-draden en paprikapoeder toe.

Roer de groentebouillon door de rijst en kook met de deksel op de pan ongeveer 10 minuten. (Als je denkt dat het allemaal niet in één pan gaat passen, dan kun je het rijst-mengsel op dit punt over twee pannen verdelen)

Voeg dan de paprika, courgette, groene asperges, doperwten en sugar snaps toe en kook nog ongeveer 10 minuten met de deksel op de pan, tot alle bouillon is opgenomen.
Rooster intussen de amandelen in een droge koekenpan. Neem daarna de koekenpan van het vuur.

Roer af en toe, zodat de rijst niet aanbakt. Als de bouillon is opgenomen voordat de rijst en de groenten gaar zijn, voeg dan gerust nog wat extra bouillon toe.

Neem de pan van het vuur. Hou een paar takjes peterselie apart en knip de rest van de peterselie boven de pan(nen) fijn. Roer de peterselie door de paella.

Pers de citroen uit. Voeg de olijven en het citroensap toe en roer door de paella.

Bestrooi de paella met wat van de apart-gehouden peterselie-blaadjes en strooi er wat geroosterde amandelen over. Serveer als je dat lekker vindt met een paar partjes citroen.

Eet smakelijk!

Misschien vind je dit ook lekker?

Paëlla-zonder-vis

Risotto met pompoen en bitterkoekjes

Schorseneren-knolselderij risotto

Risotto met paddestoelen

Risotto met venkel en gepofte tomaat

Risotto met pompoen

Risotto van parelcouscous met artisjok

Aspergerisotto

Risotto met kip en doperwten

Groenterisotto met knolselderij en salie