Curry met noten en gedroogd fruit

door | 19 sep 2020 | avondeten, curry, hoofdgerecht, Indiaas, recept, rijst, saus, vegetarisch

Vandaag kwamen mijn beste vriendin en haar vriend gezellig langs. We hebben heerlijk bijgekletst! Ik had speciaal deze curry van noten en gedroogd fruit uitgezocht. En hij was goed gelukt, al zeg ik het zelf. Alleen al de noten en vruchten gebakken in ghee waren hééééérlijk! Mocht je geen ghee hebben, dan kun je de noten en vruchten natuurlijk ook in olie bakken. Of in de boter, al moet je dan wel oppassen dat de boter niet verbrandt. Ik denk dat je dan beter zelf je boter kunt klaren: smelt de boter in een pannetje, schep de melkbestanddelen die boven gaan drijven eraf en gebruik het vet dat overblijft om te bakken. Maar volgende keer dat je in een toko bent: koop gewoon een potje ghee. Dat is heerlijk als je curries maakt!
Bij de curry had ik gele rijst gekookt. En ik heb er mini-naans (platbrood) bij gebakken en ik had er nog een potje zelfgemaakte mango-chutney bij. De hoeveelheden van noten en gedroogd fruit in deze curry komen niet zo nauw, trouwens. Ik heb de gebruikte hoeveelheden hieronder in grammen aangegeven, maar je hoeft eigenlijk niet echt af te wegen: als je drie of vier handjes gebruikt, dan is het prima.
Bron-vermelding: dit gerecht heb ik gemaakt naar het recept “Curry van gemengd gedroogd fruit (dried fruit korma)” uit het kookboek 50 Curries uit India van Camellia Panjabi.

Ingrediënten (voor 6 personen)
100 gram gedroogde abrikozen
100 gram blanke amandelen
75 gram pistachenoten
100 gram cashewnoten
75 gram walnoten
100 gram gele rozijnen
250 ml volle yoghurt
1/2 theelepel witte peper
1 laurierblad
kaneelstokje
3 kruidnagels
4 groene kardemompeulen
3 uien
een stukje gember (ongeveer 3 cm)
4 knoflooktenen
2 rode pepers
1 theelepel korianderpoeder
1/2 theelepel komijn
1 theelepel paprikapoeder (pikant)
3 vleestomaten
3 eetlepels ghee (geklaarde boter)
een snufje garam masala
50 ml slagroom
zout
olijfolie
— Serveer met rijst en eventueel naan (platbrood) en mango-chutney

Bereiding
Week de abrikozen ongeveer anderhalf uur in water. Doe de amandelen en pistachenoten in een schaaltje en giet er kokend water over. Verwijder eventuele velletjes.
Pel en snipper intussen de uien. Daar gebruik ik zelf een hakmolentje voor. Was de tomaten, verwijder de harde steelaanzet en snij net zo fijn als de uitjes.

Pel de tenen knoflook en snij de knoflook fijn. Schil de gember en snij in dunne plakjes. Snij de plakjes gember fijn. Snij de rode pepers doormidden en verwijder de zaadjes en de zaadlijsten. Snij de pepers heel fijn.

Verhit een flinke scheut olie in een braadpan en doe daar het laurierblad, het kaneelstokje, de kardemompeulen en de kruidnagels in. Bak even kort aan voeg dan de ui toe.

Bak de ui op een laag pitje zo’n 20 minuten tot de ui licht begint te kleuren. Langer mag ook: hoe langzamer, hoe lekkerder!

Doe de gember, knoflook en peper bij de ui in de pan en bak ongeveer 10 minuten mee.

De uien worden steeds bruiner. Voeg de korianderpoeder toe en bak een paar minuten mee. Voeg daarna de komijn en paprikapoeder toe en roer goed door.

Voeg de fijngesneden tomaat toe, roer goed door en bak de tomaat een minuut of tien mee.
Neem de pan van het vuur en laat afkoelen.

Klop de yoghurt luchtig met een snuf zout en de witte peper. Maal de helft van de cashewnoten in een blender of met een staafmixer met wat water tot een pasta. Als het ui-tomaten-mengsel is afgekoeld, verwijder dan het kaneelstokje en het laurierblad. Doe het ui-tomaat-mengsel in een blender of keukenmachine en maal het tot een puree. Doe de puree terug in de pan en voeg de opgeklopte yoghurt en de cashew-pasta toe. Roer goed door en voeg nog een half kopje water toe. Breng al roerend aan de kook en laat dan met de deksel schuin op de pan (pas op: het mengsel gaat enorm spetteren!) minstens een kwartiertje sudderen. Roer af en toe. Als je tijdens het roeren nog een kardemom-peul of kruidnagel ziet, vis die dan uit de saus.

Giet de abrikozen, cashewnoten en amandelen af. Verhit in een grote koekenpan de 3 eetlepels ghee. Bak hierin de amandelen, cashewnoten, walnoten, rozijnen, abrikozen en pistachenoten.

Roer ongeveer driekwart van de gebakken noten en fruit door de curry. Doe de curry over in een serveerschaal en verdeel de rest van de gebakken noten en fruit over de curry. Strooi er wat garam masala over.

Serveer met (gele) rijst. Naan (platbrood) en mango-chutney zijn er ook lekker bij!
Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Kikkererwtencurry

Lamscurry met pruimen

Curry van eieren en erwten

Bloemkool-aardappel curry

Linzencurry

Tikka Masala met bloemkool en paneer

Indiase gehaktballetjes in cashewnotensaus

Groentecurry

Runderstoof met abrikozen

Naan gevuld met spinazie en kikkererwten

Pompoenstoof uit de slowcooker met kikkererwten en abrikozen

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *