Stop de tijd! Wat vliegt zo’n weekend voorbij, zeg. Dat was altijd al wel, maar nu dochterlief doordeweeks op kamers woont en alleen in het weekend thuis is, lijkt het nog veel harder te gaan. Ze is alweer onderweg terug. Met een weekend-tas met eten en schone was.
Deze spruiten in kokosmelk aten we gisteravond. In het weekend eten we natuurlijk vegetarisch, omdat zij er dan is. Dit recept is súper simpel, maar súper lekker. Het komt uit De Dikke Vegetariër. Daar staan zulke lekkere recepten in! Het enige nadeel aan dat boek, vind ik altijd, is dat er geen foto’s in staan. Voor 4 personen vond ik het wel een beetje aan de krappe kant. Maar we hadden ‘s avonds nog een borrel-plank, dus dat gaf eigenlijk niet. Wat spruiten betreft zijn spruitjes (met speklap) in ketjap-saus al jáááren favoriet, hier in huis. Maar deze spruiten in kokosmelk zijn zeker met stip het favorieten-lijstje in gekomen!

Ingrediënten
1 pond spruiten
2 kopjes rijst
250 ml kokosmelk
1 flinke eetlepel kerriepoeder
1 theelepel mosterdzaad
1/4 theelepel pepervlokken
een paar takjes koriander
zout, peper, olie

Bereiding
Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking.
Maak de spruiten schoon: snij de onderkant van het stronkje af, en verwijder de buitenste bladeren van de spruit. Kruis het stronkje in. Verhit een scheutje olie in een koekenpan. Als de olie heet is, strooi dan het mosterdzaad, de chilivlokken en de kerriepoeder in de pan. Bak ongeveer een halve minuut op middelhoog vuur en leg dan de spruiten op hun stronkje in de pan. Bak een minuut of vijf, zonder te roeren.

Roer dan door en voeg de kokosmelk toe. De kokosmelk zal meteen gaan koken. Roer goed door, zet het vuur laag en doe de deksel op de pan. Laat ongeveer 10 minuten zachtjes koken.

Neem dan de deksel van de pan laat de saus iets indikken. Proef even en breng op smaak met peper en zout.
Schep wat rijst op een bord en schep er wat spruiten in kokosmelk over Strooi er wat verse koriander over.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Spruitjes en speklapjes in ketjapsaus

Spruiten en zoete aardappel met Hoisinsaus van de bakplaat

Rollade en spruiten met hazelnoot, cranberry en sinaasappel

Spruiten met vega-reepjes in ketjapsaus

Spruitenschotel met brie en amandelsnippers

Spruitjesstamppot met shoarma en kerrie-appeltjes

Spruitjes en broccoli met harissa en kaasburgers van de bakplaat

Spruitjeslasagne

Spruitjesstamppot met pesto, zongedroogde tomaten en boerenkaas

Spruitjesovenschotel 2.0

“The Stew”