Banketstaaf met amandelspijs

door | 21 nov 2020 | Hollands, koek, nagerecht, oven, recept, tussendoortje, zoet

Wat een fijne relaxte dag was het vandaag! Vanmiddag met Lone en Free een rondje in de wijk gelopen. Free heeft Pokémons gevangen en Lone en ik veroverden de wijk met Ingress. De rest van de middag was ik wel hartstikke rozig, van zoveel buitenlucht.
Daarna heb ik lekker een banketstaaf gebakken. Dat is dus echt hartstikke makkelijk! Ik heb ze gemaakt als proefbaksel voor een online activiteit van mijn werk. In de week voor Sinterklaas gaan we een soort online bak-workshops houden. Collega’s kunnen intekenen voor een sessie en dan gaan we gezamenlijk een recept via een Webex-sessie bakken. En allemaal in Sinterklaas-thema. Leuk he? Lijkt me súper gezellig! Deze banketstaaf valt in de categorie “makkelijk”. Het leuke is: het is helemaal niet moeilijk, maar ik heb er een flinke hoeveelheid bonuspunten mee verdiend bij manlief. Die is namelijk echt dól op banketstaaf! Ik heb er één met mandarijn-rasp en één met kaneel gemaakt. Je kunt natuurlijk ook andere smaakjes gebruiken, bijvoorbeeld citroen-rasp of sinaasappelrasp. In dit recept heb ik gewoon kant&klare amandelspijs gebruikt. Die kun je natuurlijk ook zelf maken, en dat is helemaal niet moeilijk, maar de spijs moet minstens een dag rusten. Leuk om een keer te doen (zie hier voor het recept van zelfgemaakt amandelspijs), maar die kant&klare is dan wel zo makkeljik, natuurlijk. En ook gewoon lekker.
In plaats van 2 staven kun je ook één grote vorm van maken: bijvoorbeeld een krans, of een letter S. Van Sint. Of een andere letter als je wilt, natuurlijk.
Het is het makkelijkst om een grote rol koelvers bladerdeeg te kopen. Van diepvries bladerdeeg moet je de plakjes na het ontdooien dan eerst aan elkaar “plakken”. Kan ook, maar is net wat meer werk.

Ingrediënten
1 rol bladerdeeg (koelvers)
2 pakjes amandelspijs (2 x 300 gram)
1 ei
1 mandarijn
1/2 theelepel kaneel

Bereiding
Rol de rol bladerdeeg uit. Breek het ei in een kommetje en klop het los.
Doe 1 van de pakjes amandelspijs in een mengkom. Giet daar de helft van het geklutste ei bij. Rasp de schil van de mandarijn en doe de rasp bij de amandelspijs. Kneed de amandelspijs, mandarijn-rasp en het geklutste ei goed door. Rol het amandelspijs (op je werkblad of op een vel bakpapier) uit tot een rol die net iets minder lang is dan het bladerdeeg. Leg de rol op het bladerdeeg.
Doe het andere pakje amandelspijs in de mengkom, doe op een theelepel na de andere helft van het ei erbij, samen met de kaneel. Kneed de spijs goed door en rol het uit tot een lange rol.
Leg ook deze rol op het bladerdeeg.

Snij het deeg, tussen de twee rollen in de lengte doormidden.
Bestrijk het bladerdeeg om de rollen heen met een natte vinger met wat water. Vouw de korte uiteinden van het bladerdeeg over het amandelspijs. Vouw de lange kanten van het bladerdeeg over het amandelspijs en vouw de andere kant er over heen. Druk zachtjes vast.

Leg de banketstaven met de deegnaad naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat. Ik heb de twee verschillende banketstaven gemarkeerd met een K (van kaneel) en M (van Mandarijn), zodat ik ze na het bakken uit elkaar kan houden. Laat de banketstaven ongeveer een half uur in de koelkast rusten.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bestrijk de banketstaven met het restje losgeklopte ei.

Bak de banketstaven in ongeveer 25 minuten mooi goudbruin. Check na ongeveer 20 minuten regelmatig of de banketstaven niet te donker worden.

Laat iets afkoelen en snij de banketstaven dan in plakken van 2-3 cm.
Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Taaitaai

Pepernoten

Kruidnootjes

Gevulde speculaas

Borstplaat

Sinterklaasfudge

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *