Kool, prei, ui en kerrie, puree, tomaat en kaas: een beproefde combinatie! Mijn trouwe lezers herkennen deze combi misschien wel van de Langedijker koolschotel. Maar dan als stamppot in plaats van ovenschotel. In de ovenschotel zit ook nog een laagje gehakt, maar dat heb ik weggelaten in het kader van vegetarische eten in het weekend. We vonden deze stamppot hártstikke lekker! Echt een aanrader!
Nu even mijn blogje online zetten en dan ga ik even lui op de bank hangen. Weeeeeeeeeekend!

Ingrediënten
1,5 kilo aardappelen
1 Chinese kool (of witte kool)
2 preien
4 tomaten
1 ui
1 eetlepel kerriepoeder
50 gram boter
zout, peper, olie
200 gram kaas

Bereiding
Schil de aardappelen en snij ze in stukken. Kook ze in ongeveer 20 minuten gaar in ruim water met zout. Giet daarna af. Pel en snipper de ui. Maak de preien schoon: snij ze in de lengte doormidden en hou ze onder de stromende kraan om eventueel zand en aarde er uit te spoelen. Snij de prei in (halve) ringen.
Maak de Chinese kool schoon: snij de kool doormidden, snij het harde middenstuk weg en snij de kool in repen.
Verhit een scheut olijfolie in een braadpan en bak daarin de ui en prei aan.

Als de prei zacht wordt, voeg dan de kerriepoeder toe en roer goed door. Voeg daarna, steed een paar handen tegelijk, de koolreepjes toe en bak ze mee. Voeg steeds als de kool is geslonken, de volgende paar handen toe, tot alle kool in de pan zit.

Snij intussen de tomaten in kleine blokjes en roer die door het kool-mengsel. Laat de kool zachtjes pruttelen tot ‘ie zacht is.

Stamp de aardappelen met de boter tot een puree. Roer het kool-mengsel door de puree.

Snij de kaas in blokjes. Schep een flinke schep stamppot op een bord en strooi er wat kaasblokjes over.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Langedijker koolschotel

Vegan Langedijker koolschotel

Pindaburgers met Chinese koolsalade

Geroerbakte Chinese kool met speklapjes in ketjapsaus

Spitskoolschotel

Wittekoolstamppot met blauwe bessen

Wittekoolschotel met braadworst en krieltjes

Spitskool met gorgonzola, druiven en spek

Preistamppot met vegetarische kaasschnitzels

Paksoistamppot met cashewnoten

Stamppot kapsalon