Dit recept komt ook uit het kookboek “Taco’s en Tortilla’s” van Sophie Matthys, dat ik voor mijn verjaardag kreeg: pulled beef tortilla. Of eigenlijk: pulled beef taco. Ik dacht altijd dat tortilla’s van die zachte pannenkoeken waren en taco’s van die harde, maar klopt niet helemaal, las ik in mijn taco’s en tortilla boekje. Een tortilla is alleen de “pannenkoek”, de drager van de vulling. Als je ‘m vult, dan noem je het in Mexico een taco. De taco’s die wij kennen, die harde schelpen, dat zijn Amerikaanse taco’s. In Mexico heten die tostada. Dan hebben we nog enchilada’s, burrito’s en fajita’s. Een enchilada is een gevulde en opgerolde tortilla die je met salsa of kaas even in de oven zet. Een burrito is een opgevouwen tortilla met bonenvulling. En een fajita heeft een vulling van, onder andere, gegrild vlees, die je aan tafel vult en oprolt. Een quesadilla zijn twee tortilla’s met kaas en evt andere vulling ertussen, die worden gebakken in een pan zodat de kaas smelt. En dan heb je nog de gefrituurde burrito: de chimichanga. Zo, dat was even in een notendop de terminologie uit de Mexicaanse keuken.
Dus eigenlijk heet dit een pulled beef taco. Maar omdat iedereen dan -net als ikzelf- aan zo’n harde schelp denkt, hou ik het gewoon maar op pulled beef tortilla.
De pulled beef was echt zálig, trouwens. Deze hoeveelheid was genoeg voor ongeveer 5-6 personen. Voor erbij had ik komkommer, yoghurt-dressing, rode ui, rode peper en verse koriander. Maar de geroosterde mais, avocado-blokjes en kiemgroente van de vegetarische tortilla smaakten er ook prima bij.

Pulled beef tortilla

Zelfgemaakte volkoren tortilla's met heerlijk mexicaans gekruid draadjesvlees. Mmmm, zálig!
Bereidingstijd: 45 minuten
Suddertijd: 2 uur 30 minuten
Totale tijd: 3 uur 15 minuten
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Mexicaans
Trefwoord: Draadjesvlees, Mexicaans stoofvlees, Pulled beef, Runderstoof, Stoofvlees, Zelfgemaakte tortilla
Porties: 5 personen
calorieën: 1047kcal

Ingrediënten
 

  • 1 kilo Riblappen
  • 6 tenen Knoflook
  • 1 Ui
  • 200 ml Sinaasappelsap
  • 1 Limoen
  • 1 blik Tomatenblokjes
  • 1 Bouillonblokje (rundvleesbouillon)
  • 2 eetlepels Chipotlesaus
  • ½ eetlepel Gerookte paprikapoeder
  • ½ eetlepel Oregano
  • 1 theelepel Piment (gemalen)
  • 1 theelepel Korianderpoeder
  • 1 theelepel Knoflookpoeder
  • 1 Rode peper
  • 1 bosje Koriander (vers, 15 gram)
  • 1 Rode ui
  • ½ Komkommer
  • 250 ml Yoghurt
  • 600 gram Volkoren meel
  • 90 gram Boter
  • 3 theelepels Baking soda
  • theelepel Zout
  • 300 ml Water
  • 5 eetlepels Olijfolie
  • Zout en peper

Bereiding
 

  • Zet alle ingrediënten klaar. Pel en snipper de ui. Pers de knoflook uit. Pers het sap uit de limoen. Pers 1 knoflookteen uit en roer dat samen met wat zout en peper door de yoghurt.
  • Meng de chipotlesaus met de paprikapoeder, oregano, piment, gemalen koriander, knoflookpoeder en 2 eetlepels olie. Roer goed door. Snij (of knip) het rundvlees in stukken en meng het vlees met de marinade, zodat alle stukken bedekt zijn.
  • Verhit in en braadpan 2 eetlepels olie en bak het vlees op hoog vuur rondom bruin. Bak het vlees in delen, omdat het anders niet bruin wordt. Schep het vlees uit de pan en zet opzij.
  • Zet het vuur lager en voeg nog een eetlepel olie toe aan de pan. Doe de ui en knoflook in de pan en bak glazig.
  • Blus af met sinaasappelsap en limoensap en schraap de aanbaksels los. Doe het vlees weer terug in de pan.
  • Doe de tomatenblokjes bij het vlees in de pan. Giet er 250 ml water bij en verkruimel de bouillontablet erboven. Laat het vlees 2 tot 3 uur sudderen met de deksel op de pan.
  • Maak intussen het deeg voor de tortilla’s. Roer het zout en de bakpoeder door het volkorenmeel. Verkruimel de boter erdoor, giet er beetje bij beetje het water bij en kneed het deeg goed door. Laat het deeg, afgedekt met een theedoek, een half uur rusten. Verdeel het deeg in bolletjes. Maak het bolletje plat met een tortilla-pers of tussen twee vellen bakpapier met een deegroller. Bak de tortilla's in een droge koekenpan of in de tortillapers tot ze licht beginnen te kleuren. Bewaar de tortilla's op een stapel in aluminiumfolie en in een theedoek gewikkeld om ze warm te houden.
  • Schep na 2-2,5 uur het vlees uit de pan. Trek het vlees met twee vorken uit elkaar in draadjes.
  • Doe het vlees weer terug in de pan en warm nog even door. Proef even en breng indien nodig op smaak met zout en peper.
  • Schil de komkommer met een dunschiller. Snij in dunne plakjes. Pel de rode ui en snij in (halve) ringen. Snij het pepertje in dunne ringetjes. Hak de koriander fijn.
  • Leg een tortilla op een bord en schep er wat pulled beef op. Leg er wat plakjes komkommer over en schep er wat yoghurt-saus over. Verdeel er wat rode uienringen, peper ringetjes en koriander over. Oprollen en smullen maar! Eet smakelijk!

Voedingswaarde per portie (nog even in het engels)

Sodium: 1727mg | Calcium: 191mg | Vitamin C: 50mg | Vitamin A: 1429IU | Sugar: 15g | Fiber: 18g | Potassium: 1552mg | Cholesterol: 131mg | Calories: 1047kcal | Trans Fat: 1g | Saturated Fat: 19g | Fat: 49g | Protein: 49g | Carbohydrates: 112g | Iron: 10mg
Heb je dit recept al eens geprobeerd?Laat weten wat je er van vond!

Misschien vind je dit ook lekker?

Tortilla met mais, avocado en kiemgroente

Burrito met cola-kip en kool-wortel-salade

Zelfgemaakte tortilla’s met biefstukreepjes en guacamole

Zelfgemaakte maistortilla’s met kip en gegrilde paprika

Tex Mex Quiche

Dürüm met pulled pork uit de slowcooker

Ierse runderstoofschotel met Guinness

Marokkaanse runderstoof met pruimen uit de slowcooker

Runderstoof met abrikozen

Stifado – Grieks stoofvlees met sjalotten

Vietnamese runderstoof